Port of Adria: Pušten u rad novi kontejnerski kran vrijedan 6,4 miliona eura

Dodajte komentar

Na prigodnoj svečanosti na terminalu Gata 1, u AD Port of Adria (PoA) danas je pušten u rad novi kontejnerski kran vrijedan 6,4 miliona eura,

čija je nabavka bila dio obaveznog investicionog programa turskog Global Ports Holdinga (GPH), većinskog vlasnika PoA.

Vrpcu su presjekli predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i Mehmet Kutman, predsjednik Borda GPH.

Novi kran proizveden je u halama renomirane njemačke kompanije Liebherr, nosivosti je 68 tona i ima doseg od 42 metra prema moru, što znači da može doseći 14. red kontejnera na brodu. Može da obavlja istovar dva kontejnera istovremeno, čime omogućava servisiranje većih kontejnerskih brodova. Stari kran je pretovarao 17-18 kontejnera na sat, a novi može 50 “što je blizu kapaciteta konkurentnih luka u regionu”.

Premijer Marković je ovim povodom kazao da je uspješno poslovanje PoA “najbolji demanti sumnji i osporavanja privatizacije ovog dijela nekadašnje jedinstvene Luke Bar”.

“Imati u Crnoj Gori kompaniju kao PoA je privilegija, ne samo zbog njenog uspješnog poslovanja već i zbog transfera u našoj zemlji prijeko potrebnih znanja i sposobnosti upravljanja našim resursima. Tu sam da podržim vašu kompaniju i svaku drugu koja uspješno posluje, jer svaka odgovorna Vlada mora uraditi sve da stvori najbolji mogući ambijent za poslovanje i razvoj kako za domaće tako i za strane investiture,  jer je to jednostavna formula uspjeha zemlje koja hoće da bude i demokratska i razvijena, da ljudi koji ovdje žive planiraju ovdje  ljepšu budućnost i sebi i svojoj djeci. Nama zato nisu bitni investitori koji imaju samo novac, već oni kao što je Global Ports Holding, koji imaju i sredstva i znanja iuiskustva da razviju i održivo iskoriste resurse, i Global port tako doprinosi našem dobru”, rekao je pored ostalog predsjednik Vlade.

Premijer Marković je ocijenio i da je Global Ports partner “koji je potreban cijeloj globalnoj zajednici”, te čestitao njihovom rukovodstvu u Baru kako na ispoljenoj društvenoj odgovornosti, tako i na činjenici da je prosjek zarada u PoA “stotinu eura veći od crnogorskog prosjeka”.

Rukovodstvo PoA je premijera upoznalo da je u okviru privatizacije isplaćeno 6,5 miliona eura otpremnina nekadašnjim radnicima “pri čemu je prosječno isplaćeno 24.000 eura po zaposlenom”, da je kompanija startovala sa 419 eura prosječne plate “a danas je prosječna zarada 605 eura”, te da je završeno 11 od 12 planiranih investicija, vrijednih 11,5 miliona eura. Kompletan investicioni program biće ispunjen nakon rekonstrukcije južne obale Gata 1.

Ističući da danas u Baru “govori iz srca”, Mehmet Kutman je kazao da je ovaj grad od posebnog značaja za GPH koji je svoju biznis misiju počeo sa tri luke u Turskoj, “a Bar je bio naša prva investicija u inostranstvu”. On se posebno zahvalio Markoviću na ličnom angažmanu “zahvaljujući kojem su prevladani neki raniji izazovi”.

“Došli smo ovdje jer smo vidjeli veliki prostor, slabu tehniku i slab promet što je za investitora izuzetna šansa. Do sada je rađeno dobro, a ovo je samo početak, danas sam dao zadatak izvršnom menadžmentu da za pet godina ostvare pretovar od 220.000 kontejnera. Predsjedniku Turske sam obećao da ćemo za sedam godina imati i 250.000 . Van Turske imamo već14 luka, od Singapura do SAD, a pregovaramo sa lukama Aljaske i Kube”, kazao je Kutman.

On je naglasio da je najbitnija edukacija zaposlenih i izrazio nadu da će tim PoA raditi u lukama GPH širom svijeta , “da Barani rade na Kubi i u Antaliji, da se potpuno integrišu u ovaj holding, da pomiješamo kulture jer je to naćin za  mir u svijetu i poslovni uspjeh”. Kutman je ukazao na program edukacije umutar PoA , dodajući da će prednost imati djeca zaposlenih u kompaniji,”ali, program će biti otvoren i za cijelu zajednicu”.

“Hvala na dosadašnjoj podršci i zalaganju čitavom timu PoA, ministru Nurkoviću, ambasadoru Galipu, gradonačelniku Bara dr Srzentiću, timski rad je osnova svega. Mi smo zajednicu podržali organizovanjem trke “Global run” u Kotoru sa koje je prihod išao za Srednju ekonomsku školu u Baru, dvije godine smo bili sponzori ŽRK “Budućnost”, ove godine smo finansirali “Adiatic Sea forum” gdje je Bar kao novu kruzing destinaciju predstavio gradonačelnik. Za pomoć barskom Centru za djecu sa posebnim potrebama, sponzorisali smo međunarodni košarkaški kadetski turnir, tradicionalno opremamo đake prvake, a sada ćemo stipendirati djecu naših radnika”, rekao je pored ostalog Kutman.

Među brojnim zvanicama iz privrednog i javnog života, bili su i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić, direktori AD Luka Bar i Uprave pomorske sigurnosti Zarija Franović i Safet Kočan, predstavnici Carine, MUP-a, agencijskih, špediterskih i pomorskih preduzeća.

GPH je danas najveći svjetski operator kruzing luka. U portfoliju imaju 14 luka u osam zemalja, uključujući luke u Barseloni, Veneciji, Kataniji, Valeti, Lisabonu, Dubrovniku, te kruzing terminal u Singapuru. U lukama kojima upravlja GPH godišnje se usluži više od 7,8 miliona putnika sa kruzera, a tržišno učešće u Mediteranu je 25 posto.. U svojim komercijalnim lukama u Turskoj i Crnoj Gori lani su pretovarili oko 4,5 miliona tona tereta.

GPH je u većinskom vlasništvu Global Investment Holdings, od maja 2017. je listirana na Londonskoj berzi, a jedan od njenih akcionara od 2015.  je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).  Global Investment Holdings bavi se još i energetikom i hotelijerstvom. Na sajtu Vlade Crne Gore danas je objavljneo i da je GPH izrazio ozbiljno interesovanje za širenje poslovanja u našoj zemlji “i to ulaganjem u svim oblastima iz portfolija – turizmu, energetici i hotelijerstvu”.

Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *