Estonija: Imaju najbolje osnovno obrazovanje, a štede 400 miliona zato što ne koriste papir

Dodajte komentar

Nevjerovatna transformacija države za 20 godina. Gotovo cijela zemlja je pokrivena 4G mrežom. Svi stanovnici su na internetu, a država štedi ogroman novac jer nema papirologije. Ovdje korupcija ne postoji.

Sa nepunih 1,3 miliona stanovnika i za nešto više od dvije decenije, bivša sovjetska država Estonija pretvorila se u nešto što se sa pravom može nazvati – baltički ekonomski tigar.

Fascinantan je prelaz Estonije iz rigidne komunističke zemlje u otvoreno, gotovo pa savršeno skandinavsko društvo.

Od ponovnog sticanja nezavisnosti početkom devedesetih, Estonija nastoji biti drugačija od ostalih. Njihov model ekonomije je apsolutno otvoren. Zemlja je poznata po primjeni IT tehnologija i inovacija u političkom i ekonomskom sistemu te zemlje, ali i u svakodnevnom životu prosječnog Estonca. A šta to konkretno znači?

Svaki državljanin Estonije posjeduje tzv. Identifikacioni dokument-elektronsku karticu, pomoću koje se putem specijalno izgrađenog sistema može ulogovati i time ispunjavati svoju poresku karticu, može provjeravati stanje na računima u banci, može otvoriti firmu, može pogledati ocjene svog djeteta u školi.

Kada Estonac odlazi kod doktora, njemu ne treba zdravstvena knjižica, on na pregled ide samo sa tom jedinstvenom karticom, gdje doktor ima sve dostupne podatke o pretrpljenim bolestima i slično…Nakon pregleda, ukoliko je pacijentu potreban lijek, recept je već elektronski poslat apoteci. Nema čekanja, nema papirologije.

Izvršna i zakonodavna vlast u Estoniji ne smije koristiti papir, sve je online, a svaki dokument potpisan je digitalnim jedinstvenim kodom. Vlada Estonije zasijeda ispred tableta i laptopa, a svi materijali već su unaprijed digitalizovani.

Predsjednik Parlamenta Estonije Eiki Nestor rekao nam je kako je njemu u svakodnevnom poslu čak i zabranjeno koristiti papir. I još nešto, zahvaljujući uvođenju E-potpisa Estonija je uštedjela 2% budžeta odnosno budžet koji ova zemlja izdvaja za odbranu. U ciframa – oko 400 miliona eura.

Jednostavno rečeno, u Estoniji sve mora biti transparentno i otvoreno. Kada smo prvog čovjeka tamošnjeg Parlamenta pitali za moguće zloupotrebe ovakvog digitalnog sistema, rekao nam je da su dosad imali samo dva takva slučaja – kada je neko provjeravao ko je novi muž bivše mu žene i ko je komšija koji se doselio u komšiluk. U oba slučaju su ljudi koji su na ovakav način ušli u sistem bili promptno kažnjeni. Drugim riječima, zloupotreba nema. Jedina mana je, rekao je prvi čovjek Parlamenta, što serveri nisu tako brzi kao što bi građani željeli.

Estonija je jedna od najmanjih evropskih zemalja i među najrjeđe naseljenim.

Samo ako smo u nečemu drugačiji od ostalih, možemo uspjeti“. Takav način razmišljanja doveo je Estonce na listu najpametnijih nacija u Evropi. Prema rezultatima PISA testiranja, oni su najpametniji u Evropi i treći najpametniji narod u svijetu. Po ovim rezultatima prestigli su i svoje omiljene komšije-Fince. Estonsko osnovno obrazovanje je najbolje obrazovanje na svijetu, pokazali su rezultati PISA testiranja 2015.godine.

U Ministarstvu obrazovanja Estonije priznaju da su i oni ponekad iznenađeni ovakvim pokazateljima. Ipak, priznaju jedno: “Obrazovanje je naša religija

“Razlozi ovako dobrih rezultata u obrazovanju Estonije leže u jednakosti i kompaktnom školstvu, profesionalnom kadru, efektivnom menadžmentu u procesu učenja, podršci slabijim učenicima, te u posvećivanju pažnje prema specifičnim obrazovnim potrebama. Ono najvažnije – obrazovanje se cijeni u društvu”, rečeno nam je u Ministarstvu obrazovanja ove zemlje.

 

Dugoročna strategija učenja do 2020. godine ima 5 glavnih ciljeva:

– promijenjen pristup učenju (učenje je bazirano na individualnosti, interesima pojedinca, iskustvu i potencijalu svakog učenika;
– kompetentni i motivisani učitelji i direktori škola;
– bolja povezanost obrazovanja sa potrebama tržišta rada
– digitalna revolucija koja je proces učenja za cijeli život
– jednaka šansa i povećano učešće u učenju koje mora trajati cijeli život.

Većina Estonaca radi u malim ili srednjim preduzećima, ili u javnom sektoru. Malo je fleksibilno: najbolja je moguća strategija za preživljavanje malih nacija sa limitiranim prirodnim resursima.

Tu prednost pred ostalim ekonomijama Estonci su vidjeli u primjeni ne samo e-države u svakodnevnom životu, već i generalno u primjeni IT tehnologije u ekonomiji.

 

Estonija je domovina Skajpa, ima najveću pokrivenost 4G signalom u Evropi (95% Estonije), njihova “mafija” su start-upi, imaju najveći broj start-upa po glavi stanovnika u svijetu.

U Estoniji se firma otvori za 15 minuta. Da biste popunili godišnju prijavu poreza, trebaju vam 2 minute, samo toliko da provjerite osnovne podatke, i da ih eventualno dopunite. I to je sve.

Skoro 30% Estonaca je prošle godine glasalo na izborima preko interneta.

BUKA.BA

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *