Naredne sedmice završna runda o zakonu o radu

Dodajte komentar

Naredne sedmice počinju okrugli stolovi, u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o radu. Ministarstvo rada i socijalnog staranja pozvalo je 4. avgusta zainteresovane da se prijave za učešće na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o radu, koja će trajati najmanje 40 dana, odnosno do polovine septembra. Okrugli stolovi će biti održani u tri regije.

Ministarstvo je pozvalo organizacije, udruženja i pojedince da se uključe u javnu raspravu i daju svoj doprinos u razmatranju Nacrta zakona o radu. Predlozi, sugestije i komentari na nacrt zakona mogli su se od početka avgusta dostavljati na adresu ili faks ministarstva, kao i na mejl kabinet@mrs. gov.me.

“Osnovni razlog za izradu novog zakona o radu je usklađivanje radnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, predviđenih akcionim planom za pregovaračko poglavlje 19 Socijalna politika i zapošljavanje, konvencijama i preporukama MOR-a, koje je Crna Gora ratifikovala i drugim izvorima međunarodnog prava”, navodi se u obrazloženju.

Cilj donošenja novog zakona o radu je, kako se navodi, suzbijanje sive ekonomije i pronalaženje instrumenata za njeno suzbijanje.

Novine u nacrtu zakonskog rješenja, koje će najviše interesovati građane, odnose se na zastarijevanje duga iz radnog odnosa i produžavanje ugovora na određeno vrijeme. Novi zakon propisuje da će nakon četiri godine zastarijevati potraživanja iz radnog odnosa. Zakonom o radu iz 2008. bilo je propisano da ta potraživanja ne zastarijevaju.

Druga izmjena je produžavanje roka trajanja ugovora na određeno vrijeme na tri godine. U aktuelnom Zakonu o radu ugovor na određeno vrijeme sa istom osobom se mogao produžavati dvije godine. Kad je taj rok istekao poslodavci su, međutim, dio zaposlenih otpustili, a dio prepustili agencijama za ustupanje radnika. U nacrtu novog zakonskog teksta se navodi da u te tri godine ulazi i vrijeme koje je zaposleni bio privremeno ustupljen kod poslodavca preko agencije za ustupanje zaposlenih.

U Uniji poslodavaca smatraju da je rješenjima koja su propisana u Nacrtu zakona o radu napravljen pomak u odnosu na aktuelno zakonsko rješenje. Generalna sekretarka te poslovne asocijacije Suzana Radulović kazala je ranije Pobjedi da je u nacrtu ispunjeno nekoliko ključnih zahtjeva UPCG. Ona smatra da će nakon javne rasprave biti predložen, a kasnije i usvojen dobar zakon.

“Kroz socijalni dijalog došli smo do nekih optimalnih rješenja, mogućih u ovom trenutku. Ima stvari kojima nijesmo zadovoljni, ali napravljena je ravnoteža, izašlo se u susret poslodavcima, uspjeli smo da unaprijedimo neke ključne stvari koje su nama bile značajne, a u nacrtu zakona ima i dosta kvalitetnih rješenja sa aspekta zaposlenih”, ocijenila je Radulović.

U Uniji slobodnih sindikata zadovoljni su stepenom postignutog konsenzusa o Nacrtu zakona o radu. Generalni sekretar te sindikalne organizacije Srđa Keković ranije je rekao Pobjedi da su predstavnici USSCG, koji su radili na tekstu novog zakona sa socijalnim partnerima Vladom i Unijom poslodavaca, najviše polemisali o trajanju ugovora o radu na određeno vrijeme, agencijama za privremeno ustupanje zaposlenih i zastari novčanih potraživanja iz radnog odnosa.

“Ima dosta situacija u kojima smo popravili odnosno zadržali postojeća rješenja u korist zaposlenih. Tu ističem opstanak opšteg kolektivnog ugovora, očuvanje minulog rada, obaveznost akta o sistematizaciji radnih mjesta i zaštitu od zloupotrebe blanko sporazumnih raskida radnog odnosa”, kazao je Keković.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja razmotriće prijedloge, sugestije i komentare učesnika javne rasprave, nakon čega će sačiniti izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi, koji će biti objavljen na internet stranici Ministarstva i portalu e-uprave, u roku od deset dana od dana završetka javne rasprave.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *