Preporuke EU: Manje novca za plate i penzije, bez dodatnih poreskih olakšica

Dodajte komentar

Evropska unija je Crnoj Gori u dijelu ekonomskog upravljanja, na sastanku Savjeta za ekonomska i finansijska pitanja održanog u Briselu dala preporuke za dalje vođenje ekonomske politike u Crnoj Gori. Najvažnije stavke se odnose da EU preporučuje našoj zemlji da izdvaja manje novca za plate i penzije i da dodatno smanji poreske olakšice. Preporuke će biti ugrađene u novi Program ekonomskih reformi za period 2018. do 2020.

Navedene preporuke za Crnu Goru Portal Analitika objavljuje integralno:

1. U potpunosti sprovede paket mjera konsolidacije za 2017. godinu i preduzme dodatne fiskalne mjere, ukoliko su neophodne, kako bi se postigle predviđene budžetske uštede od oko 3% BDP-a. Usvoji sveobuhvatnu srednjoročnu fiskalnu strategiju sa konkretnim mjerama u pogledu prihoda i rashoda u cilju stabilizacije javnog duga i smanjenja ranjivosti povezane sa dugom.

2. Postepeno smanji javnu potrošnju na plate i penzije kao udio u BDP-u. Osigura dostupnost adekvatnih finansijskih sredstava za implementaciju novih zakonskih mjera. Pojača poreske prihode, posebno iz PDV-a i oporezivanja prihoda i dodatno smanji poreske olakšice. Usvoji mjere u cilju olakšanja servisiranja duga angažovanjem lokalnog tržišta duga, produženjem dospijeća i unapređenjem programa privatizacije.

3. Razvije sveobuhvatnu strategiju za podsticanje rješavanja nenaplativih kredita, uključujući učešće od strane svih relevantnih aktera, sa ciljem smanjenja kreditnih rizika u bankarskom sektoru i uklanjanja prepreka za kreditiranje u privredi. Razmotri uključivanje restrukturiranja korporativnog duga i rješavanje drugih osnovnih strukturnih prepreka rješavanju kao dio strategije. Poboljša okvire za prudencijalni nadzor i okvire za solventnost banaka sa namjerom da se podupre finansijska stabilnost.

4. Uskladi nacionalne propise sa Direktivom 2014/61 o mjerama za smanjenje troškova za razvoj elektronskih komunikacionih mreža velike brzine. Obezbijedi efikasne i nezavisne željezničke regulatorne i bezbjednosne organe vlasti kako bi se implementiralo potpuno otvaranje željezničkog tržišta.

5. Nastavi da jača finansijske i nefinansijske usluge podrške malim i srednjim preduzećima. Usvoji zakone u cilju osiguranja operativne nezavisnosti organa za dodjelu državne pomoći.

6. Izvrši pregled aktivnih politika tržišta rada sa ciljem poboljšanja njihovog obuhvata i usmjeravanja na dugoročno nezaposlene, žene i mlade. Izvrši reformu zakona o socijalnoj zaštiti kako bi se osigurala isplativost, bolja namjena pomoći i smanjenje demotivacije žena za rad. Poboljšanje procesa prelaska iz škole na posao preko učenja na radnom mjestu i promovisanja poziva na stručno obrazovanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *