Kolike su zarade državnika u zemljama bivše SFRJ

Ako je suditi po zvaničnim platama državnika u regionu, u Srbiji se najmanje isplati biti predsjednik, premijer ili ministar, dok je Crna Gora u sredini. Prema nedavnom istraživanju Blica, najveće zarade primaju državnici u Bosni i Hercegovini.

Tako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prima mjesečno tek nešto više od 1.100 eura, dok premijerka Ana Brnabić nema ni 900 eura mjesečne zarade.

Zanimljivo, ubjedljivo najviše para iz budžeta izvlače zvaničnici države koja je, istini za volju, najsličnija nekadašnjoj SFRJ – Bosne i Hercegovine.

Tako tri člana predsjedništva te federacije svakog mjeseca dobijaju na račun ni manje ni više nego po 3.570 eura.

Dakle, najviše tijelo u administrativnom aparatu ukupno košta ovu državu više od 10.000 eura ili deset puta više nego što Srbiju staje predsjednik ili premijer.

Zvuči nevjerovatno, ali čak i predsjednik ili premijer Republike Srpske ima duplo veću platu od najviših državnika u Srbiji.

Iako je najrazvijenija u regionu, Slovenija nema najplaćenije državnike. Štaviše, izdvaja za njih približno slična sredstva kao i Hrvatska.

Crna Gora se nalazi u zlatnoj sredini po zaradama zvaničnika, dok je makedonski državni aparat nešto skuplji od srpskog. Gotovo identičan odnos zarada u regionu postoji i kada se radi o platama ministara.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković ističe, međutim, da su ubjedljivo najniže plate srpskih državnika čista demagogija i populizam.

“Prosto je nevjerovatno da srednji menadžment u javnoj administraciji ima po nekoliko puta više plate od najviših funkcionera. To je obično politikanstvo. Kako ćete sa takvim platama da privučete najsposobnije i najškolovanije mlade ljude da rade u državnom sektoru”, naglašava Stojiljković i postavlja pitanje koliku bi platu trebalo da imaju vrhunski stručnjaci ili ljekari.

Check Also

NLB Pay i Visa sa Vama na CIM Forumu

Forum kreativnih industrija i medija CIM Forum (Creative Industries and Media Forum), biće održan od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.