Kako izgleda Game of Thrones kad je napiše vještačka inteligencija?

Dodajte komentar

Već smo navikli da čitamo o najnovijim poduhvatima vještačke inteligencije – od dijagniostifikovanja različitih medicinskih stanja dostvaranja muzike. No, inženjer Zack Thoutt otišao je korak dalje u korišćenju vještačke inteligencije.

Thoutt je “naučio” povratnu nervnu mrežu (RNN) da previdi događaje koji bi se dogodili u nedovršenoj šestoj knjizi serije Game of Thrones.

Naime, Thouttu je bilo dugo da čeka da autor George R. R. Martin napiše sljedeću knjigu pa je poželio da sazna što će se dogoditi.

Kao što pisci u TV seriji skupljaju podatke o prethodnim sezonama ne bi li nastavili s radnjom, tako je Thoutt ubacio podatke s više od pet huiljada stranica već objavljenih knjiga iz serije.

Iako RNN stilom prati Martina, ima problema s hronologijom. Tako se u poglavljima koje je napisao RNN pojavljuju neki likovi koji su već ranije poginuli, ali priča je jednako zanimljiva kao da ju je napisao sam Martin.

Biće zanimljivo pratiti kako će se Thouttova game of Thrones razvijati. I hoće li, na kraju, biti imalo slična knjizi koju Martin piše.

Ako želite da se sami uvjerite kako izgleda priča koju je smislila vještačka inteligencija, možete je pročitati ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *