Banke u Srbiji nezakonito naplaćivale i osiguranje stambenih kredita

Dodajte komentar

Banke u Srbiji građanima su nezakonito naplaćivale premije osiguranja stambenih kredita, osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Iako je plaćanje premije osiguranja Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita po ugovoru bila obaveza banke, banke su ovaj trošak prenosile na korisnike kredita. Ovo je potvrđeno prvostepenom presudom Trećeg osnovnog suda u Beogradu. Ukoliko ona postane pravnosnažna, to će biti jedan od najdrastičnih primera kako su banke u Srbiji, uz jednostrano povećanje kamatnih stopa, kursne razlike, provizije za obradu i praćenje kredita, neosnovano zarađivale i na ovim naknadama, iako bi, po zakonu, jedini osnov zarade trebalo da bude kamata.

Dejan Gavrilović iz „Efektive” kaže da je ova presuda važna, jer se odnosi na sve stambene kredite, indeksirane i u eurima i u švajcarskim francima, a takvih je oko 90.000. Šta to znači? „Ako presuda postane pravosnažna, banke će naplaćene premije morati da vrate građanima. Riječ je o iznosima od nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura po kreditu, jer se naknada kreće od 1,5 do 4,2 odsto odobrene sume“, navodi Gavrilović. Na primjer, ako je građanin uzeo kredit od 100.000 eura, naknadu za osiguranje platio je minimalno 1.500, a maksimalno 4.200 eura.

Gavrilović objašnjava da je naplaćivanje provizije na ime premije osiguranja suprotno zakonskoj regulativi, jer korisnik kredita nije subjekt u ugovoru o osiguranju, koji zaključuju banke i NKOSK.

Poseban problem je što se na internet stranici NKOSK-a, u okviru bloka odgovora građanima, upravo građani označavaju kao obveznici premije. Stručnjaci smatraju da će zbog takve prakse, ukoliko pomenuta presuda postane pravosnažna, i banke budu morale da vraćaju novac građanima, one moći to da refundiraju od NKOSK-a.

Izvor: Politika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *