Mercator u prvoj polovini godine povećao dobit, prihod pao 7,9 posto

Dodajte komentar

Trgovački lanac Mercator grupa ostvario je u prvoj polovici godine prihod od 1,15 milijardi eura i čistu dobit od 10,36 miliona eura, objavila je u četvrtak uprava slovenske kompanije u vlasništvu koncerna Agrokor.

Prihodi grupe od prodaje bili su u prvom polugodištu za 7,9 posto manji nego u prvih šest mjeseci lani, dok je čista dobit znatno povećana u odnosu na 3,9 miliona eura, zabilježenih u prvoj polovini prošle godine.

“Mercator i dalje uspješno provodi mjere optimizacije poslovanja”, kazao je direktor Mercatora Tomislav Čizmić.

Riječ je o novom konceptu Mercatorovih prodajnih centara i njihovoj obnovi, mjerama za povećanje konkurentnosti usluga te prilagođavanju prodajnog asortimana.

Ostvarena EBITDA grupe Mercator u prvoj polovini godine iznosila je 58,3 miliona eura, što je za 2,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je dobit iz poslovanja porasla za 20,7 posto, na 21,7 miliona eura.

Matični dio kompanije koji posluje u Sloveniji u prvoj je polovici godine imao 637,3 miliona eura prodajnih prihoda, što je 5,3 posto manje nego lani.

Na pad je, navode u Mercatoru, utjecala prodaja nekih dijelova kompanije izvan matične djelatnosti, te optimizacija prodajnih kanala.

Uprava ocjenjuje da je Mercatorovo poslovanje stabilno, da uredno podmiruje obveze prema partnerima i dobavljačima te da radi na smanjenju rizika povezanih s položajem Agrokora u Hrvatskoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *