Koliko će rasti ekonomije zemalja G20 ove i iduće godine?

Dodajte komentar

Grupa 20 najvećih razvijenih i ekonomija u razvoju G20 ove i iduće godine postići će rast aktivnosti nešto iznad tri posto, objavila je agencija Moody's, potvrdivši tako svoju raniju prognozu, no upozorila je na geopolitičke rizike, američki protekcionizam i moguće posljedice zaoštravanja monetarne politike.

Zbog neočekivano snažnih podataka za prvu polovinu godine, ta rejting agencija je povisila prognozu kineske ekonomije rasta u ovoj godini, sa 6,6 na 6,8 posto. Podignute su i procjene južnokorejskog rasta, s 2,5 na 2,8 posto te japanskog, s 1,1 na 1,5 posto.

U Moody's takođe očekuju da će aktivnosti u eurozoni u preostalom dijelu godine ubrzati, pozivajući se na snažne pokazatelje raspoloženja. Povisili su takođe procjene za Njemačku, Francusku i Italiju.

Ovogodišnja prognoza za SAD snižena je, pak, s 2,4 na 2,2 posto, a ona za iduću godinu s 2,5 na 2,3 posto, uz argument neočekivano slabog rezultata u prvoj polovini godine i skromnijih budžetskih podsticaja no što se očekivalo.

“Situacija s rizicima je povoljnija no što je bila na početku godine”, konstatiraju u Moody'u. “Upozoravamo ipak na rizike nepredviđenih događaja vezano za sukobe na Korejskom poluostrvu, Južnom kineskom moru i Bliskom istoku. Probno ispaljivanje projektila u Sjevernoj Koreji, zaoštravanje agresivne retorike na obije strane i tvrd stav Trumpovog kabineta pojačali su rizik sukoba na Korejskom poluostrvu”, dodaju.

Ukazuju takođe na “obnovljeni zamah” nastojanja da se riješe bilateralna trgovinska pitanja koja je kabinet Donalda Trumpa okarakterisirao kao nepravednu trgovinsku praksu. Eventualno uvođenje opsežnih mjera moglo bi naškoditi rastu, upozoravaju u Moody'su.

Što se tiče tržišta, ukazuju na rizike pojačanih oscilacija zbog povišenih cijena imovine u odnosu na dugoročni prosjek i opšta očekivanja ulagača da će kamatne stope ostati niske uprkos porukama iz američke centralne banke i Evropske centralne banke (ECB) da se spremaju za postupno ukidanje nekonvencionalnih monetarnih poticaja.

U Moody'su ocjenjuju da se kineska ekonomija sve više oslanja na novo zaduživanje radi poticanja rasta. U maju agencija je snizila kreditni rejting Kine na A1, predviđajući slabljenje finansijske snage ekonomije u idućim godinama.

Blago su snizili prognozu indijskog ekonomskog rasta, na 7,1 posto, podsjećajući da je prošlogodišnje povlačenje iz opticaja novčanica od 500 i 1000 rupija posebno teško pogodilo industrijske i građevinske kompanije, i to u razdoblju od više mjeseci. Očekuju ipak da će idućih mjeseci uticaj tog poteza oslabiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *