EU tržišta – otvaranje: Berze u plusu drugi dan za redom

Dodajte komentar

Na evropskim barzama u četvrtak ujutro su cijene dionica porasle, drugi dan za redom, no trgovački je sektor pod pritiskom zbog upozorenja Carrefoura o padu dobiti.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,4 posto, no i dalje je na putu gubitka u avgustu, trećeg mjesečnog gubitka zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u plusu 0,20 posto, na 7.381 bodu, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,50 posto, na 12.062 boda, a pariški CAC 0,40 posto, na 5.076 bodova.

Podršku tržištima pruža jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon boljih nego što se očekivalo ekonomskih podataka.

Prema revidiranim podacima, američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao je 3 posto na godišnjem nivou, više od prethodne procjene od 2,6 posto i najviše u više od dvije godine.

Ulagače je ohrabrila i vijest da je, mimo očekivanja, aktivnost u kineskom proizvodnom sektoru u avgustu porasla u odnosu na prethodni mjesec, što ukazuje na stabilan rast drugoe po veličini svjetske ekonomije. .

I dok je na evropskim berzama većina sektora na dobitku, trgovački je sektor u minusu oko 1 posto, što je ponajviše posljedica slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Carrefoura u prvom polugodištu.

Taj francuski trgovački lanac upozorio je, takođe, da bi mu u ovoj godini zbog povećane konkurencije dobit mogla pasti 12 posto, a smanjio je i procjene o prodaji.

Zbog toga je cijena dionice Carrefoura potonula oko 13 posto, na najniži nivo u gotovo pet godina.

Na azijskim se berzama, pak, jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 0,1 posto.

Međutim, na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks porastao 0,7 posto, na 19.646 bodova, što se zahvaljuje slabljenju jena prema dolaru jer zbog toga raste cjenovna konkurentnost japanskih proizvoda na inostranim tržištima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *