Aerodromi u plusu 4,77 miliona

Dodajte komentar

Aerodromi Crne Gore ostvarili su lani dobit, prije oprezivanja, od 4,77 miliona eura, pokazuje zvaničan Izvještaj o poslovanju ovog javnog preduzeća. Kompanija je došla u fokus crnogorske javnosti kada je premijer Duško Marković, prije dva dana, stanje u tom preduzeću nazvao –zastiđem. Da li je baš tako?

“Nećemo dozvoliti da na aerodromima građani i gosti čekaju pasošku konotrolu na pistama ili da prtljag čekaju tri i po sata kao što je prije neki dan bilo na podgoričkom aerodromu. Je li to Crna Gora koja želi dvije milijarde eura prihoda od turizma godišnje? Je li to Crna Gora koja želi prestižne i kvalitetne goste? Ne“, rekao je premijer Duško Marković, dodajući da postoji više modela valorizacije.

“Niko nije rekao da će se aerodromi privatizovati, da će se prodati strancima nego da će se valorizovati. Je li u interesu i Vas i bilo koga ono što gledamo u špicu turističke sezone u Tivtu? Ne, to nije podsticajno za Crnu Goru to je zastiđe za Crnu Goru. Ova Vlada ne želi da takav resurs bue na takav način korišćen“, naveo je Marković.

Izvori Portala Analitika kažu da je disciplina i radni elan u Aerodromima nakon odlaska u penziju dugogodišnjeg direktora Milovana Đuričkovića značajno popustila, ali da se stanje u toj kompaniji ne može nazvati zastiđem.

Aerodromi Crne Gore su godinama nazad važili za uzorno preduzeće, poznato po disciplini, visokim iznosima zarada ali i po partijskom zapošljavanju.

Za novog izvršnog direktora izabran je Danilo Orlandić iz redova SD-a. Pokazatelji poslovanja za prošlu godinu govore da Aerodromi ostvaruju dobre finansijske rezultate,

Promet putnika na Aerodromima Crne Gore u 2016. godini porastao za 12,9%, a promet aviona za 8,3% u odnosu na 2015. godinu. U apsolutnom iznosu na crnogorskim aerodromima, toku 2016. godine, opsluženo je 1.855.836 putnika i 11.890 vazduhoplova, što predstavlja rekord u oba segmenta od preuzimanja aerodroma na upravljanje 2003. godine. Slične pokazatelje Aerodromi bilježe i za prvih šest mjeseci ove godine.

Ono što otežava poslovanje Aerodroma su neriješeno dužničko-povjerilački odnosi između Aerodroma i Montenegro erljansa.

Dug Montenegro erlajnsa prema preduzeću Aerodromi Crne Gore na dan 31.12.2016. godine iznosi 19.254.764 eura. Od ukupnog iznosa duga, na putnički servis se odnosi 12.244.055 eura,  na opsluživanje aviona 6.944.017 eura, a na zakupe poslovnih prostora i zemljišta 57.578 , dok je na ostalo 9.114 eura.

Kako se navodi u dokumentu, do sada je utuženo 12.699.697 eura, a izvršne presude iznose 8.106.202 eura, što je potvrdio Apelacioni sud.

“Za dvije tužbe u iznosu od 2.655.188 eura parnični postupak je u toku. Dvije izvršne presude u iznosu od 1.167.810 eura naplaćene su preko Centralne Banke Crne Gore u 2016. godini. Za izvršnu presudu na iznos od 760.496 eura nije data saglasnost Vlade Crne Gore da se plaća u ratama. Nije utužen iznos od 7.722.877 eura”, konstatuje se u dokumentu.

Ranije danas, Hrvatska građanska inicijativa (HGI), čiji kadrovi upravljaju Aerodromom Tivat,  zatražila je finansijske izvještaje i razvojne planove Aerodroma Crne Gore u prethodnom periodu, na osnovu kojih bi se stekao jasan uvid u stvarno stanje raspoloživih resursa na aerodromu Tivat.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *