Zbog Brexita Frankfurt dobija 100.000 novih radnih mjesta u bankarstvu

Dodajte komentar

Očekivana masovna selidba bankara iz Velike Britanije zbog Brexita mogla bi u naredne četiri godine donijeti do 100.000 novih radnih mjesta na području metropolitanske regije Frankfurta, pokazuje istraživanje objavljeno u petak.

Istraživanje je naručila lobistička organizacija Frankfurt Main Finance a vremenski se, kako prenosi HINA, poklopilo s vodećom pozicijom Frankfurta na početku nadmetanja za plodove Brexita.

Autori istraživanja iz škole menadžmenta WHU-Otto Beisheim navode kako se očekuje da će britanska referendumska odluka o izlasku iz EU osigurati Frankfurtu 10.000 novih radnih mjesta u bankarskom sektoru, što će imati multiplikativne efekte na ostale sektore.

“Novi zaposleni u banakama povećaće potražnju za stambenim prostorom, infrastrukturom, prevozom, obrazovanjem, zdravstvenom njegom, potrošačkom robom, hranom i tako dalje”, kažu istraživači s njemačke visokoškolske institucije.

Polazeći od očekivanja da će inicijalni šok zbog Brexita donijeti 10.000 bankarskih poslova, te pretpostavljajući da će stope ekonomskog rasta ostati stabilne, izračunali su da će samo u gradu Frankfurtu biti stvoreno još 21.300 novih radnih mjesta van bankarskog sektora.

“Najoptimističniji scenario” predviđa da bi metropolitanska regija Frankfurt Rajna-Majna, koja uključuje gradove udaljene i do 80 kilometara prema jugu, mogla doživjeti uzlet u vidu gotovo 88.000 dodatnih nebankarskih poslova, pokazuje istraživanje.

“Budući da efekti Brexita ostanu trajni, tako će i uticaj na zapošljavanje u nefinansijskom sektoru biti dugoročne prirode”, dodaju autori.

Mnoge finansijske kompanije sa sjedištem u Velikoj Britaniji razmatraju preseljenje određenih poslova u gradove u eurozoni s obzirom da riskiraju gubitak dozvola za poslovanje s klijentima u EU u trenutku kada Britanija u martu 2019. definitvno napusti Uniju.

Frankfurt, sjedište Evropske centralne banke (ECB), zauzeo je vodeću poziciju u trci za privlačenje bankara koji se spremaju da napuste London.

Velike američke i azijske banke, uključujući Goldman Sachs i japanske Nomuru, Daiwu i Sumitomo, već su se odlučile za grad na rijeci Majni pretpostavivši ga konkurentima poput Amsterdama, Dablina i Pariza.

Frankfurt se takođe smatra favoritom za udomljavanje Evropske agencije za nadzor banaka, koja će takođe napustiti aktuelno sjedište u Londonu.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *