Oštar pad cijena dionica osiguravajućih kuća

Dok se gomilaju milijarde dolara štete od uragana Harvey koji pustoši SAD-om, a čija se konačna razmjera neće znati još neko vrijeme, na udaru tržišta našle su se osiguravajuće kuće.

Dionice londonskog Lloyd’s-a pale su na valu špekulacija da će taj osiguravač posebno biti pogođen gubicima tropske oluje čiji je glavni udar donio rekordne oborine i poplave četvrtom najvećem američke gradu Houstonu, sjedištu naftne industrije, piše Bloomberg.

Raste šteta od poplava

Kad je prešao na kopno, brzina vjetrova plasirala ga je u kategoriju 4., od pet mogućih, a iako je oslabio na jačinu tropske oluje, raste šteta od poplava. Analitičar u Panmure Gordon & Co. Barrie Cornes u izvještaju klijentima procijenio je ukupnu štetu od Harveya na oko 50 milijardi dolara.

Od toga bi 200 miliona funti troškova isplata šteta mogao imati Lancashire Holdings Ltd., a po stotinu miliona funti Hiscox Ltd. i Beazley Plc. Dionice Lancashirea pale su tri posto u Londonu, najviše od početka maja, Hiscox je na cijeni su izgubio 3,3 posto, a Beazley oko dva posto. Koliko će iznositi stvarna šteta zasad je nemoguće računati, a prognoze premašuju čak i stotinu milijardi dolara koliko očekuje analitičar tržišta osiguranja u Imperial Capitalu David Hanes. 

Oprez s brojkama

Veći dio stručnjaka koji prate tržište osiguranja još uvijek je veoma oprezan u kvantifikovanju dosega štete oluje koja je još uvijek aktivna i koja će još najmanje tri dana harati jugoistokom SAD-a. Među njima je i čelnik klimatskog odjeljenja Munic Rea Ernst Rauch koji je poručio da je rano za prognozu oluje koja je dosad udarila na uglavnom rijetko naseljena mjesta. Podsjetimo, uragan Katrina iz 2005. čije su posljedice razorile New Orleans bila je najskuplji uragan koji je pogodio SAD, a štete su kumulativno dostigle oko 118 milijardi dolara. Uslijedio je uragan Sandy 2012. godine sa 75 milijardi troškova zbog razaranja.

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *