Istraga protiv Ubera zbog mogućeg podmićivanja

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je preliminarnu istragu proitv američke tehnološke kompanije Uber zbog mogućeg podmićivanja, pri čemu su iz kompanije poručili da sarađuju s vlastima.

Preliminarna istraga posljednja je u nizu problema sa zakonima s kojima je suočena ta kompanija za posredovanje u uslugama prijevoza, u trenutku dok kompanija čeka da novoizabrani izvršni direktor preuzme stvari u svoje ruke.

Prema odabiru upravnog odbora Ubera bivši čelnik globalne online turističke kompanije Expedia Dara Khosrowshahi (48) novi je izvršni direktor kompanje , zamijenivši na tom mjestu Travisa Kalanicka, koji je uslijed pritiska dioničara podnio ostavku.

Portparol Ubera potvrdio je postojanje ‘preliminarne istrage’, o čemu je u utorak pisao Wall Street Journal, odnosno da je američko ministarstvo pravosuđa započelo istragu o tome jesu li menadžeri Ubera prekršili američke zakone protiv podmićivanja stranih funkcionera, konkretno Zakona o koruptivnim radnjama prema inostranstvu, kojim se nastoji spriječiti da određene kategorije osoba i subjekata isplaćuju novac stranim vladinim funkcionerima kako bi im ovi pomogli u dobijanju ili zadržavanju poslova.

Ostaje nejasno jesu li američke vlasti fokusirane na jednu ili više zemalja u kojima Uber posluje.

Check Also

Osnivači Googlea od maja ove godine prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara

Osnivači Googlea i suvlasnici kompanije Alphabet Larry Page i Sergey Brin su od maja ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *