Yellen: Kod nekih blijedi sjećanje na visoku cijenu finansijske krize

Dodajte komentar

Reforme sprovedene nakon velike finansijske krize ojačale su finansijski sistem a nisu paralelno zakočile ekonomski rast i eventualne izmjene propisa trebale bi biti umjerene, rekla je u petak američka guvernerka Janet Yellen.

“U cjelini gledano, istraživanja upućuju na zaključak da su ključne reforme koje smo sproveli značajno ojačale otpornost a nisu paralelno ograničile dostupnost kredita ni ekonomski rast”, istakla je Yellen na neformalnom godišnjem okupljanju u Jackson Holeu.

Određene su promjene pojedinačnih propisa možda opravdane, kazala je Yellen, izdvajajući primjer mogućeg ublažavanja takozvanog Volckerovog propisa, kojim se ograničava bankovno trgovanje dionicama.

Spomenula je i mogućnost dodatnog ublažavanja propisa koji se odnose na srednje i manje banke.

Možda su potrebni određeni koraci, složila se guvernerka, kako bi se poboljšala likvidnost pojedinih djelova tržišta obveznica, iako je sistem i dalje “robustan”, naglasila je.

U pripremljenom tekstu govora Yellen nije spomenula monetarnu politiku.

Njene riječi predstavljaju snažnu poruku Kongresu i Bijeloj kući koja je zatražila ublažavanje određenih propisa u sklopu Dodd-Frankovog zakona i nekih drugih propisa, tvrdeći da koče ekonomski rast.

Promjene zagovara viceguverner američke centralne banke za regulatorna pitanja Randal Quarles, kojeg je na tu dužnost imenovao predsjednik Donald Trump.

Yellen ističe da ni ona ni drugi zvaničnici Feda nisu protiv toga da se analizira kako propisi funkcioniraju u praksi, niti su protiv “razmatranja odgovarajućih prilagođavanja”.

Upozorila je ipak da se ne bi smjelo zaboraviti šta se dogodilo prije deset godina.

“Kod nekih sjećanje na to iskustvo možda već blijedi – sjećanje na visoku cijenu finansijske krize”, naglasila je američka guvernerka u govoru u Jackson Holeu.

Stabilnost sadašnjeg sistema štiti od ponavljanja krize, utvrdila je, a spoljni analitičari primjećuju da takođe omogućuje centralnim bankama da zadrže ključne kamatne stope na nižim nivoima umjesto da brinu kako utiču na finansijska tržišta.

Yellen podsjeća da su promjene regulative u cjelini gledano omogućile bankama i ekonomiji da se oslone na noge.

Reforme nakon krize “rezultirale su obnovljenim rastom kreditiranja i profitabilnošću američkih banaka”, upozorila je američka guvernerka.

“Značajan negativni uticaj regulative kapitala na šire pokazatelje kreditiranja nije vidljiv na prvi pogled”, zaključila je.

GdeInvestirati

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *