Srbija mora da plati Grcima 40 miliona dolara odštete zbog RTB Bor

Dodajte komentar

Srbija mora da plati grčkoj kompaniji Mitilineos oko 40 miliona dolara nadoknade zbog RTB Bor, odlučio je sud u Ženevi, prenosi Rojters.

To je epilog arbitražnog spora koji je pokrenut 2012. godine.

Međunarodni sud sa sjedištem u Ženevi presudio je da Srbija prekršila svoje obaveze prema Grčkoj i kompaniji Mitilineos, prenosi Rojters saopštenje te kompanije.

Mitilineos je tražio odštetu od 65 miliona dolara, koliko je RTB Bor navodno dugovao toj grčkoj kompaniji.

Kompanija, na čijem je čelu Evangelos Mitilineos, koji je po listi magazina Forbs jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, iskoristio je klauzulu iz ugovora sa RTB po kojoj je “u slučaju spora nadležan sud u Atini”, presavio tabak i namirenje dugova od najvećeg srpskog proizvođača bakra i zlata zatražio pred sudom prije nekoliko godina.

Podsjetimo, menadžment RTB je sa Mitilineosom 1998. godine, za vrijeme sankcija, potpisao ugovor o strateškom partnerstvu. Po tom dokumentu, Grci su za kupovinu rezervnih djelova i obrtna sredstva uložili 16,9 miliona dolara. U planu je bila i izgradnja nove Topionice vredne 130 miliona dolara.

Uz to, Mitilineos je u metalurške pogone borske kompanije na preradu dopremao i koncentrat bakra. Međutim, oko 4.000 tona crvenog metala, dobijenih topljenjem te sirovine, umjesto da se vrati Grcima, tokom 2000. godine iskorišćeno je za isplatu plata radnicima Basena.

Sada, sud u Ženevi tvrdi da je Srbija indirektno opstruisala investiciju te grčke kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *