Njemačke kompanije preusmjeravaju ulaganja iz Britanije zbog Brexita

Dodajte komentar

Mnoge njemačke kompanije počele su da preusmjeravaju ulaganja iz Britanije u očekivanju većih trgovinskih barijera nakon izlaska zemlje iz Evropske unije, kazao je u ponedjeljak funkcioner njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK).

DIGH i Britanska trgovinska komora (BCC) pozvale su britanske i pregovarače Evropske unije da u pregovorima o Brexita budu jasni u pogledu budućnosti trgovine u Evropi kako bi kompanije znale šta ih čeka.

“Kompanije se jako pribojavaju da će Brexit u značajnoj mjeri negativno uticati na njihovo poslovanje”, naglasio je u zajedničkom saopštenju dvije komore čelnik njemačkog DIHK-a Martin Wansleben.

Upozorio je da bi Brexit mogao generisati nova birokratska opterećenja, produžiti vrijeme čekanja na razne dozvole i rezultirati strožim graničnim kontrolama, što bi kompanijama donijelo veće troškove.

“Uslovi izlaska (Britanije iz EU) još su uvijek obavijeni neizvjesnošću. Mnoge naše članice izvještavaju da su u očekivanju tih prepreka već počele da prebacuju ulaganja iz Britanije”, dodao je Wansleben.

Britanski funkcioneri dolaze danas u Bruxelles kako bi s evropskim funkcionerima razgovarali o tome kako će urediti odnose nakon Brexita. Brisel, sa druge strane, ne želi da razgovara dok se ne utvrde britanske finansijske obveze prema EU nakon izlaska i ostala neriješena pitanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *