Viši sud odložio ročište vezano za privremenu blokadu akcija A2A u EPCG

Dodajte komentar

Ročište na kojem je juče trebalo da Viši sud donese odluku o žalbi italijanske kompanije A2A na blokadu njihovog udjela u Elektroprivredi nije održano. Kako je Pobjedi rečeno u Višem sudu, ročište je odloženo za ponedjeljak, 28. avgusta 2017. na zahtjev zastupnika A2A, beogradskog advokata Đura Čepića.

Italijanska kompanija je 25. jula obaviještena da je Viši sud, na zahtjev Specijalnog tužilaštva, donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja imovinom koja se sastoji od 41,7 odsto akcija EPCG. Ta je mjera donesena u okviru istrage koju Tužilaštvo vodi protiv šest lica iz EPCG, a u vezi sa spornim konsultantstkim ugovorima Elektroprivrede.

Osim bivših direktora EPCG Flavija Bjanka, Enrika Malerbe i Masima Sale, istragom su obuhvaćeni i glavni finansijski direktor Slobodan Tanasijević, te šefice službi Vinka Janjušević i Vojka Ćalasan. Istraga je pokrenuta na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Tužilaštvu dostavio skupštinski odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja. Prema toj dokumentaciji, konsultantski ugovori EPCG sa A2A, A2A Reti Eletrikom i Bainom Milano nijesu prošli kroz sistem javnih nabavki. Prema svjedočenju bivšeg predsjednika EPCG Srđana Kovačevića, A2A je po tom osnovu fakturisala 7,7 miliona, a naplatila 4,3, A2A Reti Eletrika fakturisala i naplatila 1,17 miliona, a Bain Milano dva miliona. A2A je dostavila i mišljenje Komisije za javne nabavke da nije bilo potrebno sprovoditi tu proceduru, jer se radilo o poslu u okviru poslovne grupe.

Iz Vlade su ranije kazali da odluka Višeg suda da blokira akcije A2A ne dovodi u pitanje izlaznu opciju koj aje aktivirana početkom jula. Ta opcija podrazumijeva da Vlada otkupi udio A2A u EPCG za 250 miliona eura u sedam godišnjih rata, od 1. maja naredne godine. To je sastavni dio ugovora o menadžmentu između Vlade i A2A, koji je istekao u junu, a put opcija važi tri mjeseca nakon isteka ugovora. Početkom juna, odmah pošto je A2A dala ovu ponudu, četvorica italijanskih direktora u A2A su podnijeli ostavke u EPCG, a predviđeno je da nakon aktiviranja put opcije A2A ne blokira odluke države, prevashodno u vezi sa drugim blokom Termoelektrane.

A2A je 2009. za svoj udio u EPCG 2009. godine platila 436 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *