Pregled štampe za 25. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Povlastice za Novi duvanski

Vlada je juče dala saglasnost da se osnuje slobodna zona Novi duvanski kombinat (NDK) u Podgorici na površini od 30.229 metara kvadratnih. Zona se odnosi na prostor na kojem je arapska kompanija BMJ Industries prema ugovoru sa Vladom gradi novu fabriku duvana, a davanje statusa tom prostoru slobodnom zonom znači da na njoj neće važiti određeni porezi i akcize.

Brodogradilišta nema, ostala 4 broda

Odlaskom velikog i malog doka sa radom prestaje Jadransko brodogradilište u kome je proteklih osam decenija bila oličena bokeljska brodogradnja.

Krađa za KAP nije usporila pregovore

Preuzimanje elekenergije iz interkonekcije u periodu februar-maj 2013. godine za potrebe Kombinata aluminijuma nije usporilo pregovore sa EU u poglavlju 15 Energetika, tvrde iz Ministarstva ekonomije i dodaju da je struja iz interkonekcije u potpunosti vraćena.

Dnevne novine

Tužilaštvo ćuti, a broj terminala samo raste

Vrhovno državno tužilaštvo već tri sedmice ne odgovora na pitanja Dnevnih novina koja se odnose na haos i rastuću crnu i sivu ekonomiju u sektoru igara na sreću.

Poreski dug će naplatiti imovinom dužnika

Vlada Crne Gore, na jučerašnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, donijela je Uredbu o naplati poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika kojom se, sa ciljem olakšanja poslovanja i održavanja likvidnosti poreskih obveznika, omogućava da dospjeli dug po osnovu poreza, taksi, doprinosa i drugih novčanih davanja utvrđenih poreskim propisima, bude plaćen imovinom poreskog obveznika.

Infofest u septembru u Budvi

Festival informatičkih dostignuća Infofest 2017 biće održan od 24. do 30. septembra, u hotelu Avala Resort&Villas u Budvi.

Dan

Od akciza 20,9 miliona

Uprava carina je u julu naplatila 64,02 miliona eura neto prihoda, što je 12,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Od ukupno naplaćenih prihoda u julu, na porez na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu odnosilo se 40,3 miliona eura, na akcize 20,9 miliona, carinu 2,52 miliona, porez na kafu 236,24 hiljade, a na ostale prihode 7,8 hiljada, pokazuju podaci sa sajta Uprave.

Ponovo uveli spornu uredbu

Vlada je ponovo donijela uredbu o naplati poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika, iako je krajem propše godine ukinula, kada je donijela Zakon o reprogramu poreskog duga. Detalji uredbe nijesu objavljeni na sajtu Vlade, već je rečeno da će to uraditi nakon verifikacije tih dokumenata.

Za puteve fali 10,85 miliona

Za rekonstrukciju magistralnih i regionalnih puteva u ovoj godini nedostajaće 10,85 miliona eura, piše u informaciji o realizaciji kapitalnog budžeta za 2017. godinu Direkcije za saobraćaj.

Pobjeda

Nikola Peković kupio Mediteran za 8,5 miliona

Poznati crnogorski košarkaš Nikola Peković kupio je luksuzni hotel Mediteran u Bečićima vlasništvo kompanije Maestralturs, budvanskog biznismena Blaža Dedića za 8,5 miliona eura, saopšteno je Pobjedi iz Privrednog suda. Hotelski kompleks je prodat po cijeni osam puta nižoj od procijenjene vrijednosti imovine.

Osnivaju Slobodnu zonu Novi duvanski kombinat

Vlada je juče dala saglasnost na odluku o osnivanju “Slobodne zone Novi duvanski kombinat”, koju je skupština akcionara Novog duvanskog kombinata donijela 12. juna ove godine, saopšteno je iz Vlade.

Carinici naplatili 64 miliona eura

Uprava carina je u julu naplatila 64,02 miliona eura neto prihoda, 12,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *