Osniva se slobodna zona Novi duvanski kombinat

Dodajte komentar

Vlada je juče dala saglasnost da se osnuje slobodna zona Novi duvanski kombinat (NDK) u Podgorici na površini od 30.229 metara kvadratnih.

Zona se odnosi na prostor na kojem je arapska kompanija BMJ Industries prema ugovoru sa Vladom gradi novu fabriku duvana, a davanje statusa tom prostoru slobodnom zonom znači da na njoj neće važiti određeni porezi i akcize. Vlada juče nije objavila odluku, uz obrazloženje da će to uraditi naknadno.

Odluku da zatraži osnivanje te zone usvojila je 12. juna Skupština akcionara NDK. Iz Vlade je nakon sjednice saopšteno da je Odlukom propisano da prostor buduće zone bude na području Ćemovskog polja u obuhvatu plana Agroindustrijska zona, te da su tim dokumentom defmisani načini upraljanja slobodnom zonom i međusobna prava i obaveze operatora zone i njenih budućih korisnika. Ministarstvo ekonomije je predlažući ovu odluku Vladi ocijenilo da formiranje zone može doprinijeti ciljevima ekonomskog razvoja, imajući u vidu prioritete koje je definisala Vlada, kao što je poboljšanje investicionog ambijenta, otvaranje novih radnih mjesta i jačanje konkurentnosti domaće privrede, navodi se u saopštenju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *