Hrvatska ukinula naknadu za zatvaranje kredita

Dodajte komentar

Konačni prijedlog zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju upućen je u saborsku proceduru, a donosi promjene koje bi trebale još više zaštititi klijente banaka pri podizanju stambenog kredita.

Banke će, nakon što zakon stupi na snagu, morati detaljno da informišu klijenta o svim troškovima kredita, a klijent potom ima pravo u roku od 14 dana da odustane od ugovora bez navođenja razloga. Banke će takođe imati obvezu da potrošaču inesu detaljan proračun efektivne kamatne stope, a zakon predviđa i promjene u ocjeni kreditne sposobnosti. Naime, procjena kreditne sposobnosti moraće se temeljiti na prihodima i rashodima građanina koji ugovara kredit, a ne smije se pretežito temeljiti na činjenici da je vrijednost stambene nekretnine veća od ukupnog iznosa kredita ili na pretpostavci da će vrijednost stambene nekretnine rasti. Zakonom se i ukida izlazna naknada za otplatu kredita, piše Večernji list.

“Kreditna institucija ne smije potrošaču naplatiti naknadu za prijevremeno, djelimično ili u cijelosti ispunjenje obveze iz ugovora o stambenom potrošačkom kreditiranju”, istakao je ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić predstavljajući izmjene zakona u odnosu na prvo čitanje te dodao da vjeruje kako je predloženo rješenje transparentnije od prethodnog zakona te da se njime osigurava veća zaštita potrošača.

Naknada za prijevremenu otplatu kredita ili djelimičnu otplatu za sada je ukinuta samo za stambene kredite, ali ideja je Vlade da u tom smjeru promijeni pravila i za ostale kredite.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *