EU tržišta – otvaranje: Ulagači oprezni na kraju sedmice

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u petak ujutro se trguje oprezno jer ulagači ne žele previše riskirati uoči govora funkcionera centralnih banaka u Jackson Holeu.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,05 posto, nakon što je jučer ojačao 0,2 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,10 posto, na 7.415 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,25 posto, na 12.150 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.103 boda.

Ulagače je pokolebao jučerašnji pad indeksa na Wall Streetu drugi dan zaredom, između 0,1 i 0,2 posto, što je posljedica novih kontroverzi u Washingtonu.

Juče je, samo dan nakon što je poručio da će zid prema Meksiku biti izgrađen makar vlada morala da prestane s radom, predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da su čelnici Kongresa mogli izbjeći zakonodavnu zbrku da su poslušali njegov savjet o povećanju gornje granice javnog duga, ponovo uputivši kritike na račun svojih republikanaca čiju podršku treba kako bi sproveo svoj program.

A otezanje u Kongresu i iscrpljujući pregovori o finansiranju vjerovatno bi negativno uticali na tržište.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je u američkom gradu Jackson Holeu počela Fedova godišnja konferencija centralnih bankara koju tržišta uvijek s pažnjom prate jer su mogući jasniji signali o monetarnoj politici u najvećim svjetskim ekonomijama.

Danas će se najviše pratiti izjave predsjednice Feda Janet Yellen i predsjednika Evropske centralne banke (ECB) Marija Draghija.

Premda se iz Feda i ECB-a doznaje da ne treba od njih očekivati neke značajnije nove poruke o monetarnoj politici, ulagači su ipak oprezni jer su iznenađenja uvijek moguća.

“Očekivanja o daljem povećanju kamata Feda u ovoj godini ponešto su splasnula zbog niske inflacije u SAD-u, pa pojedini funkcioneri Feda pozivaju da se odustane od planova povećanja kamata u ovoj godini. Danas će govoriti i Draghi, a tržišta se nadaju da će iznijeti detalje o planovima smanjenja poticaja ECB-a”, kaže William O′Loughlin, analitičar u Rivkinu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *