Amerika podigla optužnicu protiv dvije bivše menadžerke Societe Generale optužene za manipulaciju Liborom

Američko ministarstvo pravosuđa izvijestilo je o podizanju optužnice protiv dvije bivše menadžerke francuske banke Societe Generale zbog sumnje da su manipulisale referentnim kamatnim stopama LIBOR.

Između 2010. i 2011. godine francuske državljanke Danielle Sindzingre i Muriel Bescond navodno su koristile pozicije u kancelariji banke u Parizu kako bi dostavljale netačne informacije za proračun takozvane ponudbene kamatne stope za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu (LIBOR) za dolarske transakcije, navodi se u saopštenju ministarstva, objavljenom u četvrtak.

Dvije bankarke su optužene za dostavljanje lažnih izvještaja vezano za tržišne informacije o određenoj robi i za udruživanje radi slanja takvih izvještaja. Optužba je podnesena pred saveznim sudom u Brooklynu u saveznoj državi New York.

“Tvrdnje u današnjoj optužnici upućuju na zaključak o kompletnom i potpunom nepoštivanju integriteta finansijskih tržišta i nevinih potrošača i običnih ljudi čije lične finansije zavise od kamatnih stopa uključenim u otplatu raznih kredita”, istakao je u saoptenju zamjenik direktora odjela ministarstva za kriminal Kenneth Blanco.

Navodne su manipulacije rezultirale štetom na finansijskim tržištima čiji ukupni iznos premašuje 170 miliona dolara a odnosi se na transakcije bazirane na namještenim kamatnim stopama, navodi se u saopštenju ministarstva.

Tužitelji tvrde da su Sindzigre i Bescon naložile podređenim službenicima da dostavljaju vještački niske vrijednosti za dnevni proračun LIBOR-a, koji se bazira na izvještajima više banaka.

To je posredovalo lažan utisak da se banka zadužuje po povoljnijim kamatama a te su netačne informacije u niz slučajeva uticale na dnevni prozračun LIBOR-a, “posebno utičući na terminske ugovore u eurodolarima na Čikaškoj berzi”, dodaje se u saopštenju američkog ministarstva.

Proteklih su godina američki funkcioneri agresivno krivično gonili manipulaciju LIBOR-om, izvlačeći iz globalnih finansijskih institucija milijarde dolara na ime kazni i vansudskih nagodbi.

Tako je američki sud odrezao podružnici Deutsche Banka novčanu kaznu od 150 miliona dolara u sklopu globalne nagodbe s vlastima u Washingtonu, Londonu i u američkoj saveznoj državi New York u sporu oko namještanja LIBOR-a, ‘teškom’ ukupno 2,5 milijardi dolara.

Britanske vlasti kazale su prošlog mjeseca da očekuju da će LIBOR biti postupno ukinut do 2021. godine.

Check Also

Popa: “Women on boards” istinski promoviše jednake šanse

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa podržala IRF-ov program razvoja liderki za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.