Pregled štampe za 24. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

U mreži izgube 15,6 odsto struje

Gubici na elektromreži u 2016. godini iznosili 404,01 GWh odnosno 15,62 odsto ukupne potrošnje elektrodistributivnih potrošača, dok su godinu ranije iznosili 445,05 GWh ili 17,07 odsto ukupne potrošnje u toj godini.

Potrebni nezavisni i čvrsti regulatori

Crna Gora treba da ispuni pet mjerila da bi zatvorila poglavlje 9 u pregovorima sa Evropskom unijom, a koja se odnose na usklađenost propisa u oblasti finansijskih usluga, odnosno na bankarstvo, osiguranje i reosiguranje, penzione fondove i tržište kapitala, usklađenost infrastrukture finansijskih tržišta sa pravnom tekovinom EU i sprovođenje postupaka supervizorskih institucija

Sporan posao od 9,8 miliona eura

Dio zainteresovani ponuđači za izgradnju i opremanje budućeg doma za stare osobe u Podgorici smatrao je da je postupak predavanja ponuda prekinut nakon žalbe 11. avgusta, ali su tek juče saznali da su ponude u stvari otvorene 16. avgusta i da je postupak završen.

Dnevne novine

Produžen zakup Solane

Direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (NPCG) Elvir Klica i stečajni upravnik Solane “Bajo Sekulić” Žarko Ostojić potpisali su juče aneks ugovora o zakupu ulcinjskog preduzeća, kojim je predviđeno produženje zakupa na još godinu.

Sajvani hoće da gradi luksuzne hotele u Crnoj Gori

Predsjednik kompanije iz Dubaija DAMAC Husain Sajvani i četvrti najbogatiji Arapin na Forbsovoj listi zainteresovan je za gradnju luksuznih hotela u Crnoj Gori.

Vanredna sjednica 25. septembra

Akcionari Luke Kotor trebalo bi da na vanrednoj Skupštini 25. septembra donesu odluku o raspodjeli dobiti za prošlu godinu. Dioničari će razmatrati i finansijske iskaze, izvještaj o poslovanju preduzeća za prošlu godinu, kao i o reviziji. Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Statuta Luke Kotor.

Dan

Vlasnici Porto Montenegra u minusu 51 milion

Kompanija Adrijatik marinas, koja gazduje Porto Montenegrom, na kraju 2016. godine imala je ukupan gubitak od 51 milion eura, a u poslednje četiri godine godišnje pravi više miliona minusa. Finansijski izvještaji ove kompanije, čiji je vlasnik od prošle godine Državni investicioni fond Dubaija (ICD), pokazuju da je ta kompanija od 2013. godine napravila gubitak od skoro 28 miliona eura, uz konstantan

Investicije važne za Crnu Goru

Investicije iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) imaju za Crnu Goru posebnu važnost, istakao je premijer Duško Marković na sastanku sa ambasadorkom SAD Margaret En Ujeharom. Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je bilo riječi o daljim mogućnostima investicija iz SAD u Crnu Goru, kao i o izazovima američkih investitora koji već djeluju u našoj zemlji

Subvencije dobilo 1.514 proizvođača

Pravo na podršku za subvencije u biljnom sektoru po hektaru obradive površine ostvarilo je 1.514 proizvođača kojima su ukupno isplaćene 787,23 hiljade eura, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede i dodali da su prvi put ove godine direktna plaćanja uvedena za sve obradive površine. Iznos podrške
po hektaru povećan je sa 160 na 180 eura.

Pobjeda

Branko Ćupić uplatio 6,8 miliona eura

Kompanija Montenegro hotels iz Kotora, čiji je vlasnik Branko Ćupić, uplatilaje 6,79 miliona eura i zvanično postala vlasnik hotela “Rivijera” u Njivicama.

Traže lokaciju gdje bi gradili luksuzni hotel

U Crnoj Gori bih želio napraviti nešto visoko i luksuzno, u stilu koji je prepoznatljiv za našu kompaniju. Mislim na hotel sa pet zvjezdica, sa marinom i plažama, rekao je Pobjedi predsjednik kompanije Damak iz Dubaija Husein Sadžvani, nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem.

Bijelu sjutra napušta i mali dok

Nakon što je 4. avgusta Bijelu napustio veliki dok Jadranskog brodogradilišta, na novo odredište krenuće sjutra i mali dok koji je prodat za 2,1 miliona eura turskoj kompaniji Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *