U BiH je moguće zamijeniti 17 valuta, među njima i japanski jen i kineski juan

Dodajte komentar

Banke i ovlašteni mjenjači u FBiH poslove kupovine i prodaje strane gotovine i otkup čekova mogu obavljati u valutama koje su predmet kupovine i prodaje na deviznom tržištu, a banke su dužne javno isticati i objavljivati kurseve po kojima kupuju i prodaju devize i stranu gotovinu. U BiH je, prema kursnoj listi Centralne banke BiH, moguće promijeniti 17 valuta.

Kurs konvertibilne marke prema stranim valutama formira se u skladu s ponudom i potražnjom na deviznom tržištu i na taj način komercijalne banke kupuju i prodaju one strane valute koje se nalaze na kursnoj listi Centralne banke BiH.

Pri tome na osnovu interesa biraju koje će se valute naći na njihovim kursnim listama. Tako, recimo, Sberbank na svojoj kursnoj listi ima 16 valuta, dok Sparkasse ima jednu više, odnosno 17.

Prema kursnoj listi Centralne banke BiH, u našoj zemlji je, osim eura, moguće zamijeniti valute koje se koriste u Australiji, Kanadi, Hrvatskoj, Češkoj, Danskoj, Mađarskoj, Japanu, Norveškoj, Švedskoj, Švicarskoj, Turskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Rusiji, Kini i Srbiji.

Uprkos činjenici da se broj turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH povećava iz dana u dan, nijedna od ove dvije banke ne otkupljuje valutu koja se koristi u UAE i ona se ne nalazi na kursnoj listi Centralne banke.

“Razlog je taj što kanal iznošenja predmetnog efektivnog novca trenutno nije dostupan bankama u BiH. Banka ima iste standarde u svakoj od poslovnica, bez obzira na turističku atraktivnost grada u kojem je smještena poslovnica. S druge strane, mjenjačnice i druge institucije koje se ovim bave, organizuju poslovanje na osnovu svoje analize tržišta”, kazali su nam iz Sberbank.

Iz Sparkasse Banke ističu pak da za otkupom dirhama, valute koja se koristi u UAE, nije ni bilo interesa klijenata.

“Ukoliko se pojavi interes klijenata da vrše konverziju valute UAE, banka ima mogućnost proširenja kursne liste, odnosno dodavanja novih valuta”, navode iz Sparkasse banke.

Interes igra ključnu ulogu i kada je riječ o mijenjanju eura ili druge strane valute za konvertibilnu marku u inostranstvu. Promjena je, prema podacima Centralne banke BiH, moguća kada postoji interes ovlaštenih stranih mjenjača za kupovinu ili prodaju konvertibilne marke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *