Od juče skuplje cigarete

Dodajte komentar

Sve cigarete koje se prodaju u Crnoj Gori odjuče su skuplje, nakon povećanja akciza do 40 centi po paklici, zavisno od vrste.

Cijene pojedinih proizvođača su povećane početkom i sredinom avgusta, dok su od juče skuplje i cigarete svih ostalih proizvođača.Kompanije koje se bave uvozom, u dogovoru sa proizvođačima, samostalno su donosile odluke kada će podići cijene, tako da su cigarete pojedinih proizvođača poskupile ranije. Izmjene i dopune Zakona o akcizama, na osnovu kojih su poskupile cigarete, počele su da važe od 1. avgusta. Poskupljenje je posljedica povećanja akcize na cigarete sa 24 na 30 eura na 1000 komada cigareta. To će važiti do kraja ove godine, kada se ova specifična akciza povećava na 40 eura. Proporcionalna akciza ostaje na istom nivou od 32 odsto i u naredne tri godine. Specifična akciza na fino rezani duvan povećana je sa 25 eura na 54 eura po kilogramu tog proizvoda.

Najnovije poskupljenje

Proizvodi Fabrike duvana Sarajevo (“drina, “kod”, “aura”), čiji je je uvoznik za crnogorsko tržište kompanija Plus, od juče su skuplji za 30 centi po paklici. “drina”, “diva” i “kod” sada koštaju 1,9 eura, a aura 2,10 eura.

Juče su poskupili i proizvodi kompanije Japan tabako international, čiji je uvoznik takođe kompanija Plus. Tako paklica “vinstona 100s” košta 2,60 eura i poskupila je za 40 centi, dok je “vinston ks” skuplji 20 centi i paklica se prodaje za 2,30 eura.

I cigarete kompanije Britiš Amerikan tabako, čiji je uvoznik za crnogorsko tržište kompanija DMD Delta, poskupile su od juče 40 centi. Tako je paklica cigareta “laki strajk” skuplja za 40 centi, i od juče se prodaje za 2,50 eura, dok se paklica “danhila” prodaje za takođe 40 centi više, za 3,3o eura po paklici.

Cigarete kompanije Filip Moris, čiji je uvoznik kompanija Neregelija, poskupile su 10. avgusta 40 centi po paklici, tako da se cijene “marlbora” zavisno od vrste, kreću od 2,9 do 3,3 eura. Od 14. avgusta su aktivne i nove cijene cigareta kompanije Bulgartabak, čiji je uvoznik kompanija Plus, tako da su po paklici poskupile od 20 do 30 centi. Paklica “eva slims” će koštati 2,1 euro i poskupila je 30 centi, “prestiž” će koštati dva eura, odnosno 20 centi više, dok “trokadero dajmond” sa 1,7 eura poskupio je na dva eura.

Cigarete kompanije Monus, čiji je uvoznik za crnogorsko tržište takođe preduzeće Plus, poskupile su 14. avgusta. Cijena cigareta “fast” je sa 1,50 eura porasla na 1,80 eura, a “monus slimsa” sa 1,70 eura na dva eura.

Raniji porast cijena

Cigarete su prema prvobitnom planu Vlade trebalo da poskupe 1. jula, ali je to odloženo do 1. avgusta zbog nedostataka zakonskih rješenja. Izmjenama i dopunama uvedeni su u akcizni sistem Crne Gore novi akcizni proizvodi i to tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, nesagorijevajući duvan i ugalj.Predstavnici Uprave carina ranije su saopštili da se na nesagorijevajući duvan akciza plaća po kilogramu neto mase u iznosu od 40 odsto minimalne akcize na hiljadu komada cigareta utvrđene za kategoriju prosječne ponderisane maloprodajne cijene cigareta.To znači da pri specifičnoj akcizi na cigarete od 30 eura na hiljadu komada i prosječnoj ponderisanoj maloprodajnoj cijeni cigareta od 1,9 eura po paklici, akciza na nesagorijevajući duvan do kraja godine iznosi 24,16 eura po kilogramu neto mase tog proizvoda objasnili su ranije iz Uprave.

Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *