Izvještaj revizora: Atlas banci prijete sporovi i mogući gubici

1 komentar
Atlas banka u Podgorici

Revizorska kuća BDO dala je mišljenje sa rezervom na izvještaj o poslovanju Atlas banke za 2016. godinu, što je druga godina da dobija takvo mišljenje.

Banka je prošle godine ostvarila profit od 121 hiljadu eura, dok je godinu ranije profit bio 199 hiljada. Zbog sudskih sporova, neizvjesne vrijednosti nekretnina preuzetih na ima potraživanja, neizvjesne naplate dugova,… potencijalni gubici mogu biti desetine miliona eura.

Ukupan kapital Atlas banke, koju decenijama kontroliše biznismen Duško Knežević, prema podacima iz bilansa stanja na kraju 2016. iznosio je 29 miliona eura.

Revizor BDO je skrenuo pažnju da ukupni bruto krediti i potraživanja od klijenata iznose 116,09 miliona eura, odnosno 109,4 miliona neto, dok banka ima koncentraciju kreditnog rizika po osnovu potraživanja od lcomitenata kod kojih postoje određene teškoće u izmirivanju obaveza, a koji najvećim dijelom imaju docnju preko godinu dana i koji su restrukturirani.

Ukupna bruto izloženost ovih komitenata iznosi najmanje 28,65 miliona eura za koje je evidentirana ispravka vrijednosti u iznosu od 3,6 miliona eura, rezerve u iznosu od 4,51 milion eura i 1,94 miliona eura nedostajućih rezervi.

Većina komitenata kao obezbjeđenje ima hipoteku. Od navedenih potraživanja, tokom 2017, banka je sticanjem udjela, pokretne imovne (opreme) i hartija od vrijednosti (akcija) zatvorila potraživanja od 12,08 miliona eura.

“Na osnovu raspoložive dokumentacije i izvršenih revizorskih procedura nismo bili u mogućnosti da se u dovoljnoj mjeri uvjerimo u mogućnost naplate cjelokupnog iznosa navedenih potraživanja i time u adekvatnost formirane ispravke vrijednosti i potrebne rezerve za procijenjene gubitke, kao i efekte koje ovo pitanje može imati na priložene finansijske iskaze, pa samim tim i efekte na sopstvena sredstva banke i druge pokazatelje propisane Zakonom o bankama”, istakao je revizor.

Banka je 31. decembra 2016. iskazala potraživanje od Meinl Bank Austrija u iznosu od 15,81 milion eura, koja potiču iz ranijih godina, ali nije obračunala i evidentirala eventulane gubitke po osnovu obezvređenja, iako postoje indikatori da je navedeno potraživanje obezvrijeđeno.

“Nezavisnom potvrdom salda, nije potvrđeno postojanje navedenog potraživanja banke. Banka je u postupku rješavanja ovog pitanja i regulisanj a načina naplate potraživanja odnosno restrukturiranja kojim će se omogućiti uredna dinamika izmirenja obaveza u periodu od 10 godina”, navodi se u izvještaju.

Banka je iskazala potraživanje u iznosu od million eura kod Bobar banke iz Bijeljine nad kojom je pokrenuta likvidacija 2014. godine. Na kraju 2015. to potraživanje je iznosilo 3,35 miliona eura.

“Tokom 2016. potraživanje od Bobar banke je djelimično zatvoreno kroz sticanje imovine od strane Atlas grupe (1.557.000 eura) i potpisivanje protokola za izmirenje preostalog dijela duga sa Atlas grupom od 793 hiljade eura, dok je preostali dio banka prijavila u stečajnu masu”, napomenuo je revizor.

Banka nije obračunala i evidentirala eventualne gubitke po osnovu obezvređenja ovih potraživanja, iako prema procjeni revizora postoji značajna neizvjesnost u pogledu mogućnosti naplate.
Na kraju prošle godine ostala poslovna potraživanja iznosila su 35 miliona.

Sredstva stečena po osnovu naplate potraživanja na kraju 2016. iznosila su 31,85 miliona eura (31. decembar 2015, iznosila su 7,07 miliona), pri čemu se na nepokretnosti stečene u periodu od 2004. do 2016. odnosi 6,5 miliona eura.

“Banka u toku 2016. godine nije vršila reprocjene sredstava stečenih naplatom potraživanja prije 2016. Dalje, nepokretnosti stečene tokom 2016. godine iznose 25,33 miliona eura i banka je prilikom preuzimanja te imovine u toku 2016. angažovala licenciranog sudskog vještaka i na bazi tih procjena utvrdila da je knjigovodstvena vrijednost adekvatna za vrednovanje navedenih sredstava”, dodaje se u izvještaju.

U ovom trenutku revizor nije mogao procijeniti ishod sudskog postupka koji je pred Privrednim sudom povela protiv banke firma Kaspia i koja potražuje 12,5 miliona eura, zbog nerealizovane bankarske garancije za koju rukovodstvo banke tvrdi da nikada nije ni izdata. Banka je pod mjerama nadzora CBCG, a Planom mjera za ozdravljenje iz januara 2017, Atlas banka je predvidjela prodaju značajnog dijela nepokretnosti iz stečene aktive.

Na bazi prezentovane dokumentacije, nismo se mogli uvjeriti u adekvatnost vrednovanja navedenih sredstava namijenjenih prodaji, kao i efekte koje bi ovo pitanje eventualno moglo da ima na finansijske iskaze banke za 2016. pa samim tim i efekte na sopstvena sredstva banke i druge pokazatelje, naglasio je revizor. Plan mjera za ozdravljenje banke predviđa povećanje kapitala u iznosu od 10 miliona do 30. novembra, od čega je tokom jula već obavljena dokapitalizacija vrijedna pet miliona.

U ovoj godini naplatili više od 20 miliona eura potraživanja

Iz Atlas banke su Vijestima kazali da su svi finansijski pokazatelji poslovanja Atlas banke u 2017. godini pozitivni i u potpunosti ispunjavaju zadate planove.

“Posebno dobri rezultati postignuti su u pogledu naplate potraživanja, gdje je naplaćen ukupan iznos od 20 miliona eura zaključno sa 30. junom 2017. Politika naplate Atlas banke predviđa procjene plasmana i dužnika za koje se reprogram potraživanja smatra prihvatljivim i istovremeno, sa aspekta uticaja na finansijske pokazatelje banke, pozitivnim, pa u tom pogledu izlazi u susret svim klijentima kod kojih je to moguće sprovesti”, kazali su iz banke.

Dodaju da su najznačajnije odrednice poslovanja banke u ovoj godini uspješno sprovedena dokapitalizacija, sprovedena upisom i uplatom akcija u vrijednosti od 5.000.000 eura, kontinuiran rast nivoa poslovnih aktivnosti i poboljšanje strukture ukupnog portfolija nakon naplate više od 20 miliona eura potraživanja u kašnjenju.

“Atlas banka je poznata kao pionir u uvođenju najnovijih bankarskih proizvoda i bankarskih tehnologija, što predstavlja budućnost bankarskog sektora, tako da u navedenom pogledu očekujemo pozitivne rezultate i uspješno pozitivne efekte sprovedena takvog vizioniranja poslovanja banke”, kazali su.

Na pitanje da li strahuju od nekih novih mjera Centralne banke odgovorili su da CBCG ulogu monetarnog autoriteta obavlja na izuzetno visokom nivou i da je saradnja sa tom institucijom u pogledu obavljanja redovnih kontrola veoma kvalitetna.

“Sva pitanja koja se odnose na rad Centralne banke možete uputiti direktno na njihovu adresu”, rekli su iz Atlas banke.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Konancno realna informacija za javnost.

    Korektno je dobiti input iz banke, ali kada se detaljno procita revizorski, detalj oko naplate opd 20 miliona cak i uz neobicne pohvale revizora, nema bas takav pozitivan efekat kakvim se zeli predstaviti, jer je to imovina povezanih lica koja se stekla a potom nije procijenjena na pravi nacin, kao sto nije ni ostala imovina procijenjena (sto revizor jeste naglasio za ovaj segment).

    G-din Banjevic je prije tri godine tacnbo znao kakvu je odluku odlaskom donio i ovaj revizorski izvjestaj to potvrdjuje u cjelosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *