ERSTE blog: Kako kupovati putem interneta?

1 komentar

Postoji mnogo razloga za rastuće interesovanje za kupovinu putem interneta, bez obzira na novu odluku o spuštanju granice za oporezivanje sa 150 na 75 eura.Ogromna ponuda artikala nedostupnih na našem tržištu i atraktivne cijene su neki od njih. Međutim, udobnost kupovine iz fotelje ipak zahtijeva određenu dozu opreza. Da li će paket koji smo poručili stići? Jesmo li uradili sve da spriječimo zloupotrebu podataka sa naše platne kartice?

Sve su ovo očekivana pitanja, ali uz nekoliko koraka rizik se može svesti na razumno malu mjeru, a na duži rok se može dosta uštedjeti. U ovom blog postu pokušaću da vam približim na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine putem interneta, kako bi ona bila brza, jednostavna i bezbjedna.

Bezbjednost je na prvom mjestu.

Osim redovnih mjera zaštite vaših kompjutera – redovnog ažuriranja antivirus softvera, kada kupujete putem interneta veoma je bitno da koristite sigurne internet konekcije. Nikada ne poručujte preko javnih mreža koje su besplatno dostupne svima, poput opštinskih konekcija, mreža u šoping molovima i slično. Kućni wi-fi je mnogo sigurniji jer morate unijeti šifru da biste mu pristupili. Javne konekcije su dostupne svima bez šifre, zbog čega je hakerima olakšano preuzimanje podataka koje unosite preko njih.

Nikako se ne preporučuje unošenje podataka sa kartice na sajtovima koji nemaju SSL sertifikat.

Ukoliko baš ne možete da odložite vrijeme vaše kupovine i morate kupovati preko javne mreže, skinite neku od aplikacija koje vam omogućavaju da kreirate virtuelnu privatnu mrežu (VPN). Opera je jedan od internet pretraživača koji ima integrisanu ovu opciju i ne naplaćuje je. Takođe, nikako se ne preporučuje unošenje podataka sa kartice na sajtovima koji nemaju SSL sertifikat. Prije nego što počnete da unosite vaše podatke sa kartice uvijek provjerite da li početak stranice počinje sa HTTPS. Ukoliko to nije slučaj, pokušajte da kupovinu tog proizvoda uradite na nekom drugom mjestu koje zadovoljava ovaj uslov. Više o tome šta je HTTP, HTTPS i SSL možete naći u ovom tekstu.

Nevjerovatne ponude putem elektronske pošte

Ako dobijate nevjerovatne ponude putem imejla, one to vjerovatno i jesu. Izbjegavajte klikove na linkove koji vam stižu takvim mejlovima. Ova vrsta prevare se u žargonu zove fišing (phishing) i služi internet kriminalcima da bi od vas „izvukli“ vaše privatne podatke ili da ubace virus, što otvara vrata brojnim zloupotrebama.

Šta mi je potrebno za kupovinu preko interneta?

Za kupovinu na internetu vam je, po pravilu, potrebna platna kartica. Preporučujemo da od banke zatražite debitnu karticu koju ćete koristiti samo za kupovinu putem interneta i na kojoj možete raspolagati novcem koji uplatite na račun. Idealna situacija jeste da imate poseban račun koji koristite samo za ovu svrhu.

Visa i Mastercard kartice su najprihvaćenije na svijetu, a koje su razlike između njih možete pročitati u ovom tekstu. Erste banka u ponudi ima Mastercard debit karticu koja je potpuno besplatna uz Erste račun i idealna je za trgovinu na internetu.

online shopping

Na kojim sajtovima se preporučuje trgovina

Zadovoljavajući nivo bezbjednosti trgovine putem interneta može se vršiti na dva načina:

  • Kupovinom uz pomoć PayPal-a i sličnih servisa
  • Kupovinom uz dvofaktorsku autentifikacije – 3D Secure Code

PayPal je donio revoluciju u sistem internet plaćanja time što je korisnicima omogućio da trguju na različitim sajtovima bez obaveze da na svima ostavljaju svoje lične podatke sa kartice. Tako, budući da ne unosite podatke sa kartice svaki put kada trgujete, osigurani ste od mogućih zloupotreba. Jedna od najvećih online prodavnica na svijetu eBay je vlasnik PayPal-a i prihvata PayPal kao sredstvo plaćanja.

Takođe, plaćanje na ovaj način je dosta jednostavnije jer ne morate uvijek unositi podatke sa kartice i sa sobom nosi još jednu pogodnost – osiguranje za slučaj da vam pošiljka ne stigne. Ukoliko ste koristili PayPal kao sredstvo plaćanja na eBay-u ili drugim sajtovima koji ga prihvataju, ukoliko u razumnom roku (najčešće 30 dana ako nije drugačije dogovoreno) ne primite pošiljku, možete otvoriti slučaj i tražiti refundaciju od PayPal-a.

Pored eBay-a kao jednog od najvećih svjetskih sajtova za trgovinu, kod nas je zbog niskih troškova poštarine i povoljnih cijena popularan i AliExpress. Ovaj sajt je u vlasništvu Alibaba grupe koja nudi uslugu zaštite prilikom kupovine sličnu PayPal-u. Naravno, ova dva sajta koja sam naveo nijesu jedina na kojim je kupovina u visokoj mjeri bezbjedna, već su samo veoma dobra polazna tačka za svijet kupovine putem interneta.

3D Secure Code – dodatni nivo sigurnosti 

Sigurnost internet kupovine u ogromnoj mjeri je povećana pojavom Mastercard SecureCode 3D usluge, koju u ponudi ima i Erste banka. Ova usluga je besplatna i funkcioniše na principu dvostrukog potvrđivanja plaćanja – unosom podataka sa kartice i dodatne lozinke koju sami kreirate prilikom prve trgovine na 3DSecure internet stranici. Tek nakon tačnog unosa šifre, transakcija između sajta i banke će biti zaključena. Ovako se sprječava otuđivanje novca sa kartice čak i ako je neko drugi došao u posjed vaših podataka. Napominjemo da ukoliko internet stranica nema 3Dsecure zaštitu, unos lozinke neće biti neophodan i trgovina će se uspješno realizovati. U slučaju potencijalne zloupotrebe na ovim internet prodajnim mjestima, veći nivo zaštite štiti korisnika kartice, a povrat novca je zagarantovan.

Nakon što napravite nekoliko kupovina preko interneta, periodično vadite izvod sa kartice. Ukoliko primijetite nešto sumnjivo, odmah se obratite vašoj banci, a ukoliko ste Erste korisnik to možete uraditi pozivom na 19991.

Kupovina preko interneta je jednostavna, pogodna i zabavna. Nadam se da sam vam ovim tekstom približio na šta da obratite pažnju kako biste u njoj uživali uz što manje razloga za brigu. Naravno, pokušajte da se ne zanesete i ne trošite previše, koliko god mislili u trenutku da je ventilator koji svijetli u različitim bojama u zavisnosti od doba dana nešto što vam je veoma neophodno u ovim ljetnjim vrućinama.

Autor: Davor Vuković, izvor: blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *