Turistički bum u Evropi

Dodajte komentar

Sve evropske zemlje doživjele su u prvih pet mjeseci veliki rast dolazaka turista, uglavnom zbog neizvjesne političke situacije i terorističkihnapada u svijetu i istupanja Velike Britanije iz EU (Brexita), izvijestila je Evropska komisija za putovanja (European Travel Commission – ETC) sa sjedištem u Briselu u svom julskom istraživanju.

Prema broju dolazaka najviše se ističe Island, koji je ove godine zabilježio 55,7 posto više stranih turista nego u istom razdoblju prošle godine.

Island je, navode u ENC, trenutno najposjećenija turistička destinacija u Evropi, rast turističkih dolazaka u ovoj nordijskoj zemlji ostvaraju već sedmu godinu zaredom. Četvrtinu više dolazaka broje u Crnoj Gori, posjete Malti povećane su za 23 posto, Kipru za 18 posto. Rast posjeta zabilježili su i u Finskoj (18 posto), a izuzetno dobre turističke rezultati ostvaruju i Portugal, Srbija i Hrvatska, gdje je rast stranih posjetilaca iznosio 15 posto.

Pad turističkih posjeta je registrovan samo u Turskoj, budući da je broj dolazaka stranih gostiju u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen za 8 posto, uglavnom zbog neizvjesne političke situacije u zemlji.

Zbog jačanja ekonomskog rasta u Evropi, turistički tok je također neznatno promijenjen. Tako su se, na primjer, britanski, njemački, francuski i italijanski turisti preusmjerili u zemlje u kojima mogu sebi priuštiti više, kao što je Bugarska. Balkanske i baltičke zemlje takođe su imale visok rast broja dolazaka i noćenja stranih gostiju. U prvih pet mjeseci ove godine posjete turista Bugarskoj povećane su za 26 posto, u Latviji 23 posto, a u Poljskoj za 21 posto.

Evropske zemlje ove godine doživljavaju pravi turistički bum. Bez obzira na prijetnje terorističkim napadima, Evropa ostaje najsigurnija turistička destinacija na globalnm nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *