Sekulić: Akcije A2A otkupićemo novcem EPCG

Novi strateški partner Vlade u Elektroprivredi može se tražiti na više načina, ali to ni u kom slučaju nije puka prodaja akcija A2A trećem licu, jer te akcije više nemaju upravljačka prava. Takođe, način finansiranja kupovine 41,7 odsto akcija A2A u EPCG ne može biti problem, jer EPCG na svojim računima ima više novca nego što je iznos transakcije, kazala je u intervjuu za “Dan” ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Kada je u pitanju finansijska transakcija koja podrazumijeva kupovinu 41,7 odsto akcija kompanije, nominalne vrijednosti od skoro milijardu eura, a koja na svojim računima ima više novca nego što sama transakcija iznosi, potpuno je jasno da način finansiranja ne može biti problem. Iako iznos od 35 miliona na godišnjem nivou nije mali, on u potpunosti odgovara profitnom potencijalu EPCG. U svakom slučaju, jedan od osnovnih činilaca konačne odluke o načinu isplate biće i potreba da se ne poremeti stabilnost našeg budžeta”, navela je Sekulićeva.

Hoće li Vlada prihvatiti put opciju i otkupiti 41,7 odsto akcija A2A u EPCG ili će tražiti trećeg partnera?

Aktiviranjem put opcije otpočeo je strateškim ugovorom predefinisani postupak prenosa akcija A2A državi, što znači da se ove dvije strane praktično nalaze u predugovornom odnosu koji podrazumijeva prenos 41,7 odsto akcija, za iznos od 250 miliona eura u sedam jednakih godišnjih rata. To je osnovna linija djelovanja i Vlada će je, kao ozbiljan poslovni partner, poštovati. Ugovor predviđa i mogućnost da se pojavi treće lice, dakle, potencijalni novi partner, koji bi pod određenim uslovima bio uključen u proces. Dakle, pred Vladom stoje najmanje dvije mogućnosti i naša je obaveza

Rudnik uglja treba da bude dio EPCG, a novi energetski objekat u Pljevljima se mora graditi da pažljivo, do krajnjeg roka, sagledavamo opcije i izaberemo onu koja će biti u najboljem interesu crnogorskog energetskog sektora. Rok za uplatu prve od sedam rata je 1. maj 2018. godine. Dobro je što je prodaja akcija od strane italijanske kompanije A2A pobudila interesovanje renomiranih energetskih kompanija. To potvrđuje vrijednost naše energetske kompanije i njen prenosni potencijal.

Na koji način treći partner ili novi partner može ući u EPCG umjesto A2A i kada ističe rok da se Vlada izjasni o otkupu akcija Italijana?

Kao što je već pojašnjeno, u ovom trenutku Vlada dosledno sprovodi ugovorne klauzule vezano za realizaciju put opcije, odnosno prenos akcija A2A na državu. Novi strateški partner u EPCG može se tražiti na više načina, ali to ni u kom slučaju nije puka prodaja akcija A2A trećem licu, jer te akcije više nemaju upravljačka prava. Dakle, samo u slučaju da država bude zainteresovana za novog partnera, uvjerena u njegove kvalitete i dodatnu vrijednost koju može donijeti, može se očekivati novo strateško partnerstvo. Vjerujem da iz iskustva sa A2A možemo dosta toga da naučimo u ovom domenu. Naš prioritet u ovom momentu je obezbijediti kvalitetan i proaktivan menadžment u EPCG.

Da li će od novog partnera zavisiti hoće li Vlada prihvatiti ponudu za otkup većinskog paketa akcija Rudnika uglja, ili je Vlada po tom pitanju već odlučila da otkupi većinski paket akcija?

Stav Vlade po pitanju kupovine akcija Rudnika uglja Pljevlja (RUP) je poznat RUP treba da bude dio EPCG, jer zajedno čine jednu tehnološku cjelinu. EPCG je, još dok je na njenom čelu bio italijanski menadžment, pokazala zainteresovanost za ulazak u vlasničku strukturu RUP-a kupovinom akcija, jer bi to značilo postizanje veće sinergije i optimizacije rada subjekata termoenergetskog sektora u Crnoj Gori. Ne smijemo zaboraviti značaj koji RUP ima za energetski sektor Crne Gore od njega kreće naša energetika. Upravo svjesni toga, zastupaćemo stav o tijesnom povezivanju ovih energetskih subjekata,
a ukoliko o tome ne bucemo odlučivali sami, već sa eventualnim strateškim partnerom, sigurna sam da po ovom pitanju ne može biti nesuglasica. Pravo rješenje se prosto samo nameće.

Postoji li mogućnost da Vlada odustane od gradnje drugog bloka, s obzirom na to da partneri u tom projektu za skoro godinu nijesu uspjeli da nađu kreditora?

Termoenergetski potencijali Pljevalja se moraju koristiti. Novi energetski objekat u Pljevljima se mora graditi, jer prvi blok termoelektrane, iako je u odličnom stanju, datirajoš iz 1982. godine. To je stav Vlade koji se nije promijenio, niti će se mijenjati, bez obzira na sve promjene koje se dešavaju unutar i van kompanije. Znate da je EPCG dovela proces realizacije ovog projekga do tačke u kojoj se traže rješenja za određeni broj pitanja vezanih za finansiranje. Dakle, njegova realizacija je neupitna, a o načinu ćemo donijeti odluku kada budemo imali sve potrebne odgovore u okviru trenutnog statusa projekta.

(Cijeli intervju pročitajte u današnjem Danu)

 

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

2 KOMENTARI

  1. Ako je ovaj intervju tacan, onda nesto nije dobro jer ministarka je dala izjave koje su pogresne ekonomski, politicki i razvojno.

    Likvidnost EPCG-a nema nikakve veze sa put opcijom jer sredstva sa racuna EPCG-a su vlasnistvo pravnog lica koje ne garantuju za bilo kakve igrarije sa eventualnom promjenom vlasnistva. Zasto se ovaj argument koristi kada ne znaci nista u vezi eventualne transakcije sa put opcijom?
    I zasto je ministarki dozvoljeno da daje ovako pogresne i osjetljive informacije koje cak nemaju status kafanskog spinovanja? Sta se desilo sa ovom zenom, pa valjda je iz njemacke razvojne banke naucila mnogo sto sta da ne dozvoljava sebi da daje ovako netacne stavove?

  2. Eh da ima ekonomskog novinara u Cg, kakva bi mu ovo poslastica bila!?

    Skoro svaka rečenica, ovako kako j eprenesena, je sporna, od miješanja svojine pravnog lica i države (pa sve i da je država 100%tni vlasnik), pa do sticanja sopstvenih akcija koje je Zakonom ograničeno, u ovom obimu (41%) nelogično, a uz to dugoročno ima i uticaj na cijenu akcija. zbog ovog poslednjeg se u USA i u zatvor ide 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.