Pregled štampe za 21. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Iza napada stoji biznismen iz Azerbejdžana

Iza pritiska na mene i tužbe firme Kaspia Property Holdings Limited, koja je registrovana u UAE, protiv Atlas banke, kriju se pokušaji vlasnika poslovne grupacije iz Azerbejdžana da mimo pravila ostvari svoje ciljeve nakon što su odustali od investiranja koje smo dogovorili, izjavio je predsjednik Atlas grupe dr Duško Knežević.

Akcije Luštice za euro, za godinu garantuju 1,15 ?

Kompanija Luštica development, koja gradi turističko-nautičko naselje na istoimenom poluostrvu kod Tivta, objavila je ponudu državljanima Crne Gore za upis novih 4,7 miliona akcija po cijeni od jednog eura, koje će nakon godinu dana moći prodati većinskom vlasniku Oraskomu za bruto cijenu od 1,15 eura.

Za lizing i faktoring novi zakon

Centralna banka pripremila je Nacrt zakona o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima kojim će se prvi put utvrditi uslovi za osnivanje, poslovanje i kontrolu usluga lizinga i faktoringa.Ministarstvo finansija je nacrt stavilo na javnu raspravu koja traje još do 1. septembra.

Dnevne novine

Danas aukcija zapisa vrijednih 22,59 miliona

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 22,59 miliona eura, šesta ovogodišnja, biće održana danas. Iz Centralne banke (CBCG) su saopštili da se ponude mogu dostavljati do danas do 12 sati.

Novom platformom biće povezane najbolje firme

Privredna komora (PKCG), u saradnji sa agencijom COFACE, priprema novu mogućnost promocije i povezivanja najboljih malih i srednjih preduzeća, nosilaca sertifikata Excellent SME, koja bi trebalo da im obezbijedi dodatna finansijska sredstva.

Radulović: Više turista iz zapadnih zemalja

U Crnoj Gori najveći broj gostiju je iz okruženja i Rusije, a zabilježen je i porast turista iz zapadnih zemalja, saopštio je ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović.

Dan

Poslije smjene ide u penziju

Dugogodišnji direktor javnog preduzeća Aerodromi Crne Gore (ACG) Milovan Đuričković ide u penziju nakon što na njegovo mjesto dođe Danilo Orlandić, koga je Vlada još prije nekoliko mjeseci izabrala kao njegovog naslednika. To je za “Dan juče potvrdio Đuričković.

Akcije A2A otkupićemo novcem EPCG

Novi strateški partner Vlade u Elektroprivredi može se tražiti na više načina, ali to ni u kom slučaju nije puka prodaja akcija A2A trećem licu, jer te akcije više nemaju upravljačka prava. Takođe, način finansiranja kupovine 41,7 odsto akcija A2A u EPCG ne može biti problem, jer EPCG na svojim računima ima više novca nego što je iznos transakcije, kazala je u intervjuu za “Dan ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Manji promet

Promet na Montenegroberzi iznosio je 665 hiljada i bio je skoro dva puta manji u odnosu na prethodnu sedmicu. Realizovan je kroz 61 transakciju, a najveći udio u prometu imale su obveznice Hipotekarne banke od skoro 90 odsto, pokazuju podaci sa sajta.

Pobjeda

Sezona kao u zlatnim godinama

U Crnoj Gori najveći broj gostiju je iz okruženja i Rusije, a zabilježenje i porast turista iz zapadnih zemalja, saopštio je ministar turizma i održivog razvoja, Pavle Radulović.

Po brzini interneta ne zaostajemo za regionom i Evropom

Brzina pristupa internetu u Crnoj Gori nije ništa manja od zemalja u regionu i Evropi, smatraju u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP). Britanski cable.co.uk je nakon analize podataka koje je prikupila istraživačka grupa M-Lab, nedavno objavio istraživanje prema kojem Crna Gora ima najsporiji internet od svih zemalja bivše Jugoslavije i nalazi se na 71. mjestu liste od 189 zemalja

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *