Vienna Insurance Group i dalje najbolje ocijenjena kompanija u vodećem indeksu Bečke berze

Dodajte komentar

Međunarodna rejting agencija za ocjenu kreditne sposobnosti Standard & Poor's (S&P) ponovo je potvrdila ocjenu Vienna Insurance Grupe s “A plus”sa stabilnim izgledima, potvrđujući time opravdanost visokih očekivanja u pogledu dobiti i čvrste kapitalizacije.

Agencija Standard & Poor’s procjenjujući profil poslovnog rizika, VIG-u daje ocjenu „snažan“ na temelju vodeće pozicije u Austriji i Srednjoj i Istočnoj Evropi (CEE). Istaknuta je geografska i poslovna raznolikost te dobro uspostavljena strategija više kanala distribucije. VIG-ov ekskluzivni sporazum o bankoosiguranju s Erste Grupom i strategija više brandova takođe se  smatra konkurentnom prednošću. VIG ima velike koristi od razvoja ekonomije u Austriji i Srednjoj i Istočnoj Evropi, iako se potencijal rasta prvenstveno vidi na tržištima CEE regije. Profil finansijskog rizika procijenjen je kao „vrlo snažan“.

Velika kapitalizacija Grupe dostigla je nivo “AAA” 2016. godine, temeljeno na S&P-ovom internom kapitalnom modelu rizika. S&P smatra VIG-ovu konzervativnu strategiju ulaganja i reosiguranja zaslužnom za relativnu otpornost grupacije na potencijalne fluktuacije u kapitalui zaradi.

Pozitivno je ocijenjena i VIG-ova finansijska fleksibilnost, a likvidnost Grupe opisuje se kao izuzetna“.Sve navedeno, u kombinaciji s “adekvatnim” upravljanjem rizicima i “snažnim” rukovodstvom Grupe, dovelo je do potvrde VIG-ove ocjene, koja je ponovo dobila stabilne izglede.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *