Istorija istraživanja nafte u CG: Prva bušotina u Crmnici 1922. godine

Dodajte komentar
Ilustracija

Portal Analitika prenio je djelove vladine Informacije o aktivnostima na pripremi Programa istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore u kome se pominje istorija istraživanja nafte. Zanimljivo je da je prva bušotina napravaljena u Crmnici 1922. godine, na dubini od 215 metara.

Prvi pisani trag vezan za naftu datira iz 1865. godine kada se engleski konzul u Skadru interesuje za ,,pojavu ulja koje izlazi iz krša Crmnice kod sela Sotonića”. Prva analiza vezana za istraživanje nafte u Crmnici je objavljena 1882. godine od strane izvjesnog gospodina Švarca (Schwartz).

Ipak, prvo ozbiljno istraživanje je trebalo da nastupi 1914. godine kada je Narodna Skupština Crne Gore donjela Zakon o koncesiji na ekspolotaciju. Koncesija je ustupljena na 50 godina, holandskom preduzetniku G. J. Kokareu. Ipak, kao što je poznato, te godine počinje i ,,velji rat” tako da se prekinulo i prije nego što i je počelo.

Prva bušotina na područiju Crmnice je napravljena 1922. godine a njena dubina je bila 215 m na kojoj ništa značajno nije otkriveno. Odlukom Direkcije za naftu i gas Jugoslavije 1949. godine formirano je preduzeće ,,Nafta Crna Gora”. Radovi su počeli 1950. godine na područiju Ulcinja, da bi se 1951. godine proširili na Buljaricu, a 1952. godine i na Crmnicu. Do 1966. godine (kada je preduzeće Nafta Crna Gore uslijed promjene u načinu finansiranja prestalo da postoji) napravljeno je 16 bušotina. Najdublja bušotina se nalazi na područiju Ulcinja (naziv bušotine UK-1) i njena dubina je 5.300 m dubine.

U toj bušotini je otkrivena nafta. Na područiju Crmnice bušotina C1 izbušena je do 2.200 m kada je došlo do havarije, a druga bušotina C2 je došla do dubine od 1.270 m. Istraživanja se obnavljaju 6 godina kasnije, tačnije 1972. godine kada je sklopljen ugovor između američke kompanije ,,Butte Gas and Oil” i Jugopetrol Kotor. Na osnovu podataka iz bušotina na područiju Crmnice trijaski krečnjaci se nalaze na dubini od oko 1.500 m, dok su na područiju Ulcinja i Buljarice na dubini oko 5.000 m. Recimo bušotina Buljarica 5 je iuvedena do dubine od 4.444 m, a nije se došlo do trijiskog krečnjaka.

Direktor kompanije Ševron (Chevron) za istraživanja, Mel Bojs (Mell Boys), je 1975. godine na osnovu geoloških karata i pozicije trijiskih kriječnjaka, koji su na bokovima pokriveni sa jurskokrednim krečnjacima tvrdio da je područije Crmnice idealno za bušenje. Ipak, razne administrativne prepreke su spriječile uključivanje ove kompanije u istraživanje. Naftagas iz Novog Sada 1983. godine sklapa ugovor o ispitivanju primorskog djela Crne Gore. Tada su izvedena i seizmička ispitivanja u dužini od 600 km profila.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *