Amerika počinje istragu protiv kineske prakse “prisvajanja” stranih tehnoloških rešenja

Dodajte komentar

Donald Tramp je odobrio istragu o tome da li najveća azijska ekonomija “prisvaja” stranu tehnologiju i ideje, i tako značajno smanjuje svoje troškove za razvoj i istraživanja što joj omogućava proizvodnju jeftinije robe. Kineske vlasti su odgovorile da će u ovom slučaju štititi interese svoje države i optužile američkog predsjednika za protekcionizam “koji mi mogao da ošteti bilateralne trgovinske odnose” dvaju zemalja.

A Tramp je, naime, naložio američkim trgovinskim zvaničnicima da preispitaju praksu zvaničnog Pekinga da od stranih kompanija u zamjenu za pristup kineskom tržištu traži da predaju svoju tehnologiju kineskim partnerima. Njegova administracija je procijenila da je krađa intelektualne svojine od strane Kine dostigla vrijednost od skoro 600 milijardi dolara.

Američki predsjednik je u aprilu izjavio kako će ove dve zemlje svoja neslaganja po ekonomskim pitanjima ostaviti po strani da bi zajedno pregovarale sa Sjevernom Korejom o ograničavanju nuklearnog naoružanja. Međutim američke kompanije konstantno lobiraju protiv kineske politike kopiranja tehnoloških rješenja sa zapada, te se čini da ovaj problem nikako nije mogao biti ostavljen po strani.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *