Američki zvaničnici: Sukob sa Sjevernom Korejom nije neizbježan

Dodajte komentar

Visoki američki bezbjednosni zvaničnici rekli su da vojni sukob sa Sjevernom Korejom nije neizbježan, ali su upozorili da je mogućnost rata veća nego prije deset godina.

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo i savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Herbert Rejmond Mekmaster smatraju da sukob može da se izbjegne, ali ipak podržavaju oštru retoriku predsjednika SAD Donalda Trampa.

Pompeo i Mekmaster su rekli da SAD i njeni saveznici ne mogu više da dozvole da stoje sa strane dok Sjeverna Koreja nastavlja da razvija interkontinentalne balističke rakete.

“Nismo bliži ratu nego što smo bili prije nedjelju dana, ali smo bliži ratu nego što je to bio slučaj prije deset godina”, rekao je Mekmaster.

Mekmaster je rekao da SAD ulažu diplomatske napore kako bi odvratile sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una od daljih provokacija.

Upitan da li ljudi treba da budu zabrinuti zbog pojačanih tenzija, Pompeo je rekao da “danas ništa nije neizbježno”.

Pompeo je rekao da SAD “imaju prilično dobru ideju” o namjerama Sjeverne Koreje, ne navodeći detalje.

Sjeverna Koreja upozorila je u srijedu da bi mogla da ispali rakete u smjeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsjednik SAD obećao Pjongjangu da će se suočiti s “vatrom i bijesom”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *