Zašto bogataši sele za Australiju?

Dodajte komentar

Prema istraživanjima organizacije New World Wealth, bogati ljudi sve se više sele u Australiju. Već drugu godinu za redom, Australija je prva zemlja na popisu poželjnih destinacija za život bogataša. Na drugom se nalazi SAD, a na trećem Kanada.

Tako se prošle godine čak 11 hiljada milionera preselilo u Australiju, 10 hiljada u SAD, 8 hiljada u Kanadu, 5 hiljada u Ujedinjene Arapske Emirate te njih 4 hiljade u Novi Zeland.

Istraživanje je obuhvatilo samo one milionere koji su se fizički preselili na šest mjeseci ili više u neku drugu zemlju, te one koji imaju imovinu koja vrijedi više od milion američkih dolara.

Ujedno, povećao se ukupan broj milionera koji su trajno promijenili adresu. Naime, 2015-te, u neku se drugu zemlju preselilo 64,000 milionera, dok se u 2016-toj selilo njih 82,000. To je porast za 28 posto.

Razloga za selidbu bogataša je više, a na listi prioriteta su, prije svega, mogućnost boljeg obrazovanja i lična sigurnost. Potom, klima, zdravstvena zaštita i nove poslovne prilike. Zanimljivo, ali najmanje im je bilo bitno koliki je porez na dohodak u pojedinoj zemlji.

U odluci da se presele iz svoje zemlje prednjačili su kineski, indijski i južno koreanski milioneri.

-Bogataši današnjice nemaju svoju zemlju. Svoj uspjeh ne temelje na zavisnosti od zemlje porijeklaa, već na vlastitim poslovnim strategijama. Lično sam fasciniran koliko su bogati danas postali mobilni, rekao je za New York Times, Reaz H. Jafri, zaposleni u kompaniji Withers Worldwide, koja pomaže bogatim klijentima kod preseljenja.

Dok Australija biva bogatija bogatima, neke druge zemlje sve više gube na oporezivanju svojih milionera.

Tako je prošle godine Francusku napustilo 12 hiljada bogatih građana, Kinu 9 hiljada, a Brazil njih 8 hiljada. Indiju i Tursku prošle je godine napustilo po 6 hiljada milionera.

Kao razloge za napuštanje Francuske milioneri su naveli religiozne napetosti i visoke poreze. Tome pridonose i nedavni teroristički napadi. Selidba bogatih nije isto što i selidba siromašnih. Naime, za milionere postoje posebna pravila kod useljenja u neku novu zemlju, a to posebno pravilo kolokvijalno nazivaju “zlatnom vizom”. Ta zlatna ili viza za investitore sve je popularniji instrument privlačenja bogataša u pojedinim zemljama. Svaki peti milioner koristi takve posebne imigracijske programe, dok se većina snalazi posebnim radnim vizama, spajanjem s porodicom, povratkom u zemlju porijekla i slično.

Zemlje koje milionere prihvaćaju otvorenih ruku i putem zlatnih viza to i naplaćuju. Tako će investitorsku vizu Australija naplatiti investicijom od minimalnih 3,8 milijuna dolara. U SAD-u zlatna viza košta 500,000 dolara, dok je Kanada nedavno odustala od ove vrste dozvole za boravak, ali je uvela neke nove modele.

Prema ovom istraživanju, evidentno je kako bogataši migriraju bez prepreka, uz određenu cijenu, koju su voljni platiti kako bi sebi osigurali zdravlje i sigurnost.

Liderpress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *