10 knjiga o budućnosti čovječanstva koje bi svi trebalo da pročitaju

Dodajte komentar

Niko sa sigurnošću ne zna kako će izgledati sljedeća dekada ili vijek. Ali, mnogi pisci bogate mašte i talenta za detalje i svakodnevicu, zamišljali su budućnost u svom radu – u svojim knjigama. I mi sa njima možemo da putujemo kroz vrijeme.

Business Insider predstavlja listu od 10 knjiga o budućnosti čovječanstva koje bi svako trebalo da pročita.

„Children of the New World: Stories“, Alexander Weinstein

Knjiga se sastoji od 13 kratkih priča koje predviđaju moguću budućnost. Mnogi je upoređuju sa Netflixovom serijom „Black Mirror“ – priče su pomalo zastrašujuće, i uključuju implante društvenih medija, preplitanje virtuelnog i stvarnog, i robote nalik ljudima.

„Sluškinjina priča“ Margaret Atvud („The Handmaid’s Tale“, Margaret Atwood)

Knjiga je objavljena 1985. godine i obuhvata moderne teme kao što su feminizam, moralni relativizam, seksualnost i manipulacija moći. Radnja knjige je sljedeća – mlade žene su kidnapovane, oslobođene identiteta koje su ranije imale, i imaju samo jednu ulogu – da rađaju djecu koja će im biti oduzeta.
Koliko je tema knjige aktuelna (iako je pisana prije više od 30 godina) govori i ogromna popularnost istoimene serije, snimljene ove godine.

„The Sixth Extinction: An Unnatural History“, Elizabeth Kolbert

Kombinujući nauku i istoriju, Kolbertova ističe ljudski uticaj na životnu sredinu u ovoj knjizi (objavljena 2014. godine) nagrađenoj Pulicerovom nagradom.

Time što sagorevamo fosilna goriva, utičemo na atmosferu, okeane i klimu, istovremeno ubijajući milione vrsta. Kolbertova kombinuje živopisne opise prirodnih čuda kako bi objasnila sadašnjost zemlje i moguću budućnost.

„This Changes Everything: Capitalism vs. The Climate“, Naomi Klein

Klajn je poznata protivnica kapitalizma i nemilosrdne globalizacije. Stalno preispituje pravila globalne ekonomije i politički sistem, kako bi naše društvo išlo ka zelenijoj budućnosti. Ona u knjizi kaže da ako se odreknemo kapitalizma to ne samo da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida, već će smanjiti nejednakost, i napraviti osnovu za bolju demokratiju.

„In 100 Years: Leading Economists Predict the Future,“ uredio Ignacio Palacios-Huerta

U ovoj knjizi iz 2015. godine, 10 uglednih ekonomista, uključujući i nekoliko Nobelovih dobitnika, nude svoje viđenje na to kako kako bi svijet mogao da izgleda u XXII vijeku. Ovi mislioci razmatraju, između ostalog, budućnost rada, plata, jednakosti, tehnologija, i klimatskih promjena.

„The Extreme Future: The Top Trends That Will Reshape the World in the Next 5, 10, and 20 Years“, James Canton

Kenton, savjetnik čak tri predsjednika tokom tri decenije, predviđa buduće trendove u biznisu, tehnologiji, terorizmu, životnoj sredini i medicini. Objavljena je 2007. godine, ali stručnjaci kažu da će biti aktuelna narednih 20 godina.

„1984“, George Orwell

Knjiga koja nema rok trajanja. Napisana je još 1948. godine, na prvi pogled naučna-fantastika ali u svojoj suštini realnost koju smo živjeli, koju živimo i koju ćemo živjeti. Orvel nas upozorava na opasnosti totalitarizma, koji su u ovoj knjizi dovedeni do ekstrema.

„Fahrenheit 451“, Ray Bradbury

Još jedna distopijska priča iz 1953. godine, u kojoj je glavni junak Gaj Montag vatrogasac, u svijetu u kome televizija upravlja svime i svačime. Literatura je na putu da sasvim izumre, a Montagova dužnost je da spali sve te knjige. Kao i „1984“, ova knjiga ističe opasnost kontrole uma i totalitarnost države.

„Brave New World“ by Aldous Huxley

U Hakslijevoj budućnost, bebe se rađaju u laboratorijama, društvo obeshrabruje bilo kakvo individualno djelo i misao. Iako je svet miran, glavni junak, Bernard Marks, pita se da li postoji još nešto… Knjiga je napisana još 1932. godine, ali nije izgubila nimalo od svoje aktuelnosti i oštrine. Niko nije uspio tako da prodre u moguću budućnost reproduktivne tehnologije i psihologiju kao Haksli.

„2001: A Space Odyssey“ by Arthur C. Clarke

Kada se spomene naziv – Odiseja u svemiru, prvo se pomisli na kultni film Stenlija Kjubrika. Ideja oko koje se vrti knjiga je u isto vrijeme strašna i realna – vještačka inteligencija preuzima svemirsku letjelicu – s nadom da će pokoriti i univerzum.

Kompjuterski sistem HAL 9000 toliko je napredan da je sposoban za krivicu, neurozu, čak i za ubistvo…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *