Drastičan rast cijene aluminijuma

Dodajte komentar

Cijena aluminijuma na Londonskoj berzi metala prešla je granicu od 2.000 dolara po toni i dostigla 2.040 dolara u petak. To je prvi put od decembra 2014. godine, da je cijena aluminijuma zaključena iznad 2.000 US$/t, saopštio je za Portal Analitika analitičar i konsultant za aluminijumsku industriju Goran Đukanović, koji smatra da dolaze bolja vremena za posrnulu aluminijumsku industriju svijeta.

Razlog iznenadnog i naglog rasta cjene je vijest da je Kina krajem jula obustavila proizvodnju od oko 3,2 miliona tona na godišnjem nivou, usljed novih, strogih propisa za smanjenje izduvnih gasova.

“Tokom zimskih mjeseci, od sredine novembra do sredine marta naredne godine, ranije su najavljena smanjenja proizvodnje u nekoliko provincija za 30% i aluminijuma i glinice. Ako se tome doda i smanjenje proizvodnje u termoelektranama, iz kojih se napaja najveći broj elektroliza u Kini, ukupno smanjenje proizvodnje aluminijuma može biti dodatnih 2-3 miliona tona na godišnjem nivou. I pored toga, očekuje se da Kina proizvede bar oko 34 miliona tona primarnog aluminijuma ove godine, ili oko 55 % svjetske proizvodnje”, objasnio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ovo je prvi put u istoriji Kine, i uopšte Zemlje, da atmosfera ne može više da podnese nivo zagađenja i količinu štetnih izduvnih gasova iz industrije,tokom zimskih mjeseci,  zbog čega je kineska vlada primorana na tako drastične mjere, kako bi povratila plavo nebo.

“Nema sumnje da će se ova i buduća dešavanja povoljno odraziti na cijenu aluminijuma, ali i ostalih metala, do kraja ove i početkom naredne godine, a što sam i najavio u nekoliko mojih tekstova za inostrane medije prije nekoliko mjeseci”, istakao je Đukanović.

Kako je dodao “dok su rast cijene aluminijuma i dešavanja u Kini proteklih dana glavna vijest u aluminijumskoj industriji u svijetu, iznenađuje činjenica da o tome nema pomena u crnogorskim medijima”.

“Biće da su korisnije za ovu državu vijesti oko podizanja spomenika, ili ko će biti izabran za predsjednika neke partije. Uostalom, u posljednje vrijeme nema nekih ohrabrujućih  vijesti iz ekonomije i industrije u Crnoj Gori pa je i to dodatni razlog za pominjanje pozitivnih dešavanja na tržištu aluminijuma”, smatra on.

Šta povećanje cijene znači za KAP

Zato se sa razlogom nameću pitanja, poput: šta znači viša cijena aluminijuma za KAP i za buduće planove vezano za investicije u proizvodnju i preradu aluminijuma?Je li dosta porasla ili im treba još? Da li vlasnici KAP-a imaju kakvu strategiju u uslovima rasta cijene aluminijuma? Da li Vlada, država, može da očekuje kakve pozitivne efekte od povoljnih trendova na tržištu aluminijuma? Ili se sada i negativno i pozitvno svodi samo na KAP i vlasnike?

“Ukratko, ovo je idealan momenat kada bi i jedni i drugi mogli da izvuku korist, ako bi vukli prave poteze u pravom trenutku. Radi se o milionima. Nisam siguran da imaju niti znanja ni sposobnosti,a pogotovu novca, da na najbolji način iskoriste ovu situaciju, uostalom kao i nebrojeno puta u prošlosti, od kada postoji KAP. Ne znam zašto bi sada bilo drugačije. Eto, da se zna, i da ako ne bude opet ono čuveno naše, mentalitetsko: A, nismo znali, nismo se nadali…, zaključio je Đukanović.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *