Pregled štampe za 12. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Više novca za vlasnike MHE

Vjetroelektrana (VE) Krnovo, s obzirom na to da još nije ušla u elektroenergetski sistem Crne Gore, nema pravo na podsticajnu cijenu električne energije, iako je zbog VE početkom godine povećana naknada za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije (OIE) koju potrošači plaćaju putem računa za struju.

Državni zaštitnik napravio problem?

Uprava za nekretnine (UZN) nije “Vijestima” dostavila rješenje drugostepenog organa (Ministarsta finansija ili sudsku presudu) na osnovu kojeg je izbrisala pravo svojine kompanije Qatari Diar (QD) nad katastarskom parcelom 460/1 KO Nikovići u uvali Pržna.

Pad povjerenja na tržištu smanjio prihode

Agrokorove maloprodajne kompanije ostvarile su u prvom polugodištu prihod od 7,3 milijarde kuna (oko 987 miliona eura) i negativnu EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) od 234 miliona kuna.

Dnevne novine

Čelebić bi imovinu Vektra Boke

Za kupovinu dijela imovine Vektra Boke, odnosno poslovni prostor Paradiso u Njegoševoj ulici, stigla je ponuda preduzetnika Rajka Čelebića u visini od 251.000 eura.

Hoteli bukirani do 15. oktobara oktobra

Ljetnja turistička sezona u hotelsko-turističkom preduzeću Ulcinjska rivijera počela je bolje nego lani, kazao je Vikend novinama izvršni direktor ovog preduzeća Radomir Mikan Zec.

Inflacija u julu 0,2 odsto

Mjesečna inflacija u julu, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI), iznosila je 0,2 odsto, pokazuju podaci Monstata. Potrošačke cijene su u julu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, bile u prosjeku više 2,4 odsto.

Dan

Aerodromi moraju ostati državni

Država ne bi smjela da prepusti većinsko vlasništvo nad Aerodromima jer se radi o svojevrsnom monopolu, koji se čuva i u mnogo ozbiljnijim državama nego što je Crna Gora, kazao je u intervjuu za “Dan” poslanik Aleksandar Damjanović.

Dijaspora poslala 168,6 miliona

Građani Crne Gore i crnogorski iseljenici koji rade u inostranstvu poslali su u domovinu u prvih pet mjeseci ove godine 168,6 miliona eura. Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) je saopšteno da se od ukupnog priliva doznaka, 103,8 miliona eura odnosilo na kompenzacije zaposlenih, odnosno na plate rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu.

Tri godine bez centa primanja

Zavod za građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize (ZIGMA) iz Nikšića jedno je u nizu preduzeća koje je do privatizacije bilo među uspješnijim u Crnoj Gori. Predajom firme, osnovane prije 60 godina za potrebe sada bivše Željezare, počeo je njen sunovrat.

Pobjeda

Eksim banci do sada vratili četiri miliona dolara

Barska plovidbaje 21. jula iz svojih sredstava izmirilajoš jednu polugodišnju kamata u iznosu od 466.577 dolara za kredit, koji je uz garanciju Vlade, uzela prije pet godina za izgradnju brodova “Bar i ,,Budva, naveo je izvršni direktor barske kompanije Milo Paunović. Po tom osnovu je kineskoj Eksim banci isplaćeno 3,92 miliona dolara.

Marlboro od 2,9 do 3,3 a eva slims 2,1 euro

Cigarete su poskupile nakon povećanja akciza do 40 centi po paklici, zavisno od vrste. Kompanije koje se bave uvozom, u dogovoru sa proizvođačima, samostalno donose odluke kada će podići cijene, tako da cigarete pojedinih proizvođačajoš nijesu poskupile. Izmjene i dopune Zakona 0 akcizama, na osnovu kojih su poskupile cigarete, počele su da važe od 1. avgusta.

Avgust oborio sve rekorde

Početkom avgusta oboreni su dnevni i sedmični rekordi potrošnje električne energije u ljetnjim mjesecima, od kada se obavljaju mjerenja, saopšteno je iz Elektroprivrede.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *