Kraj trgovinskog spora, Hrvatska naknade vraća na staro

Dodajte komentar

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske u petak će vratiti cijene inspekcijskog nadzora voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja na 90 kuna (12 eura).

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske objaviće u petak novi pravilnik o visini naknada za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja. Kako saznaje Nova TV, a prenosi „N1„, naknada inspekcijskog nadzora više neće iznositi 2.000 kuna (270 eura), već 90 kuna (12 eura).

Upravo je visina te naknade izazvala žestoke reakcije susednih zemalja koje nisu članice Evropske unije i koje su najavile ozbiljne kontramuere.

Ta naknada je prije izmjena takođe iznosila 90 kuna po kamionu, dok je izmenom povećana na 2.000 kuna, ali po vrsti voća i povrća. Sada se vraća na 90 kuna, ali po vrsti voća i povrća, a ne više po kamionu. Kontrola voća ostaje i dalje na snazi, a svaka pošiljka koja ulazi u Hrvatsku mora biti bez štetnika, voće mora biti zdravo i zrelo.

Od petka tako više neće biti blokada na granicama, a analiziraće se i cijene naknada inspekcijskog nadzora u saradnji sa susjedima radi osiguranja zaštite potrošača. U Ministarstvu poljoprivrede očekuju brzi sastanak na temu korišćenja agrohemijskih sredstava koja nemaju odobrenje u Evropskoj uniji.

Zbog sukoba koji je izbio nakon što je ministar Tomislav Tolušić uveo sporni pravilnik protestovali su i hrvatski poljoprivrednici tražeći od premijera Andreja Plenkovića da hitno reaguje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *