Jednominutna japanska tehnika za prevazilaženje lijenosti

Dodajte komentar

Stalno postavljamo sebi nove ciljeve i izazove – i često nam se dešava da na kraju ne uspijemo da ih ostvarimo. Završavamo tako što kažemo sebi da nismo još spremni, da ćemo to uraditi sljedeće nedjelje, mjeseca… godine.

Možda ćemo započeti (ili nastaviti) sa žarom na početku. Ali kada smo jednom uložili napor, kažemo sebi da smo uradili dovoljno, i da bi trebalo cijelu tu stvar „Novi projekti, novi život, novi ciljevi“ da malo usporimo.

Zašto se na kraju sve tako dešava? Odgovor je očigledan: Zato što želimo da postignemo mnogo toga veoma brzo, za jako kratko vrijeme; muka nam je od novih odgovornosti, teško je promeniti stare navike i probati nešto novo.

Međutim, sajt Timesnet.ru piše o mogućem rješenju, koje se zove Kaizen ili jednominutni princip

U japanskoj kulturi postoji tehnika Kaizen, koja u sebi sadrži ideju jednominutnog principa za usavršavanje samog sebe. U srcu ove metode postoji ideja da svako treba da vježba nešto samo tokom jednog minuta, svakog dana u isto vrijeme. Jasno, to ne bi trebalo da bude problem ni za koga, čak i veoma lenja osoba može da izdvoji ovo vrijeme.

Bilo da se radi o vježbama ili čitanju knjige na stranom jeziku, u ovom slučaju zadatak neće izgledati kao nešto neprijatno što se mora otaljati, već kao aktivnost koja donosi radost i zadovoljstvo. Kada idete korak po korak, onda ćete se i kretati na putu samousavršavanja i tako možete da postignete odlične rezultate.

Važno je da prevaziđete taj manjak vjerovanja u svoje sposobnosti, kao i da se oslobodite osjećaja krivice i bespomoćnosti. Potrebno je da iskusite osjećaj pobjede i uspjeha da biste se kretali naprijed, a ne vrtjeli u začaranom krugu. Kada budete inspirisani ovakvim osjećajima, postepeno ćete povećavati količinu vremena koje provodite radeći određeni zadatak. U početku možda će to biti 5 minuta, pa će se pretvoriti u pola sata, a kasnije i duže. Na taj način, jednominutni princip daje vam mogućnost da uvidite napredak koji pravite.

Kaizen potiče iz Japana. Kaizen se sastoji iz dvije riječi – „Kai“ (promjena) i „Zen“ (mudrost).
Na prvi pogled, ova vježba može da djeluje sumnjiva i bez rezultata ljudima koji su odrasli u Zapadnoj kulturi, koja se zasniva na ideji da se rezultati mogu postignuti samo ogromnim naporima. Ali, teški programi koji od osobe zahtijevaju veliku količinu napora i energije da bi se promijenili na kraju se završe iscrpljivanjem i bez motivacije. Kaizen je nešto što svako može da pokuša u praktično bilo kokoj sferi svog života. U Japanu se na primjer, često primjenjuje za poboljšanje tehnika upravljanja.

Sve što treba da uradite jeste da razumijete šta želite da postignete, i već ste spremni za vježbu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *