30 načina da povećate broj pratilaca na Facebooku

Dodajte komentar

Sve više malih kompanija  danas koristi upravo društvenu mrežu Facebook kako bi promovisali svoj brand i uspješno se povezali sa svojim kupcima. Ipak, vlasnici tih kompanija itekako znaju koliko je teško povećati broj lajkova njihove stranice na Facebooku.

Sam proces privlačenja novih lajkova je ponekad mukotrpan te iziskuje ulaganje vremena i resursa, ali se uloženi trud itekako isplati jer je vrijednost fana na Facebooku visoka. Iako jačina vrijednosti pojedinog fana zavisi od vrste biznisa i vrste industrije kojoj pripada, nema sumnje da bi zadobijanje pažnje i odanosti ciljane publike na Facebooku trebao biti najvažniji cilj svakog poslovnog subjekta koji teži uspjehu na društvenim mrežama.

Većina marketingaša zna kako povećati broj lajkova stranice na Facebooku putem plaćenih oglasa. Ipak, postoje brojni načini za zadobijanje lajkova i za one bez velikog budžeta.

U nastavku Vam donosimo 30 učinkovitih i besplatnih načina za povećanje lajkova vaše stranice na društvenoj mreži Facebook.

1. Koristite slike kao dio vaše content strategije. Relevantne i zanimljive fotografije uvijek su dobar način privlačenja pažnje publike, i pomažu jačanju dosega vaše stranice i vidljivosti objava na istoj.

2. Nezanimljive objave su najčešći razlog zašto korisnici prestaju da lajkuju stranicu nekog branda. Prema tome, pobrinite se da vaše objave budu ne samo zanimljive vama, već i da su napisane u skladu s željama vaše ciljane publike.

3. Koristite Facebook Page Plugin na vašoj web stranici ili blogu. Postavljanje dugmeta za lajk do vaše objave na blogu zasigurno će uticati na sklonost čitalaca ka dijeljenju vašeg teksta na toj društvenoj mreži te će se tako pojačati i sveukupni lajkovi vaše stranice na Facebooku.

4. Angažujte se i na drugim stranicama unutar vaše grane djelatnosti. Redovno komentarišite na objave drugih, pri čemu pripazite da komentarišete sa stranice vaše tvrtke, a ne s vašeg ličnog profila na Facebooku.

5. Promovišite  vašu stranicu i na drugim društvenim mrežama. Recimo, možete uputiti svoje pratioce na Twitteru ili svoje veze na LinkedInu na raspravu koja se odvija na vašoj stranici na Facebooku.

6. Takmičenja su odličan način poticanja korisnika na lajkovanje vaše stranice. promovišite takmičenje i nagradne igre na vašoj web stranici ili putem newsletterate postavite lajkovanje vaše stranice na Facebooku kao uslov učestvovanja u nagradnoj igri.

7. Uputite čitaoce svog bloga na vašu stranicu na Facebooku. Pomenite zanimljivu raspravu koja se događa na vašoj društvenoj stranici unutar svoje objave na blogu te podstaknite svoje čitaoce da se uključe u istu.

8. Objavite više slika odjednom. Istraživanja su pokazala da objava albuma (umjesto pojedinačnih slika) utiče na jačanje dosega stranice.

9. Pripazite s objavom komercijalnog sadržaja. Stručnjaci predlažu odnos 80/20., tj. predlažu objavu nekomercijalnog sadržaja 80%, u odnosu na objavu komercijalnog sadržaja 20% vremena. Ovaj odnos zasigurno će zavisiti od vrste vaše komanije i vaše ciljne grupe.

10. Nadodajte informacije o svojoj kompaniji u odjeljku pod nazivom Informacije (About) na vašem osobnom profilu, te ne zaboravite i linkovati na stranicu vaše kompanije na Facebooku.

11. Pobrinite se da vaše objave budu kratke i zanimljive. Istraživanja ukazuju na to da kraće objave izazivaju najveću angažovanost publike.

12. Ponudite ekskluzivni popust za vaše pratioce na Facebooku. Ovo je odličan način da povećate broj lajkova svoje stranice. Čak 42% korisnika izjavilo je da su lajkovali stranicu nekog branda upravo zbog kupona i popusta koju je isti nudio.

13. Koristite ljudski pristup u svojim objava. Vaši korisnici žele da znaju da iza vašeg poslovnog poduhvata stoje pravi ljudi od krvi i mesa.

14. Koristite opciju Facebook Insight kako biste saznali koja vrsta sadržaja najbolje djeluje na vašu publiku. Pronađite objave koje su postigle najveći doseg i ostvarili visoki angažman publike te kreirajte i objavljujte takve vrste objava češće.

15. Ciljano postavljajte oglase na Facebooku. Jedan od najučinkovitijih načina korištenja oglasa na Facebooku uključuje pronalaženje korisnika koji su već lajkovali stranice unutar vaše industrije. Koristeći Facebookov Graph Search možete pronaći koje su stranice vaši postojeći pratioci lajkovali, preko upita „Stranice koje su lajkovali korisnici koji lajkuju moju stranicu“. Usmjerite svoje oglase prema korisnicima koji su lajkovali te stranice, jer će oni vjerovatno biti zainteresovani i za vašu stranicu.

16. Optimizujte svoju stranicu na Facebooku. Koristite relevantne ključne riječi u naslovu i odjeljku s Informacijama. Pobrinite se da je vaš profil u potpunosti ispunjen i da sadržava sve važne informacije poput naziva kompanije, adrese, broja telefona, emaila i sličnih podataka. Obavezno linkajte na svoju stranicu na Facebooku i s vaše web stranice.

17. Kreirajte tematsku grupu na Facebooku. Ovo je odličan način pronalaženja korisnika koji nisu spremni na lajkovanje stranice nekog branda. Kreiranjem grupe koja je tematski vezana za vašu industriju i ciljanju publiku lakše ćete izgraditi odnos sa svojim korisnicima, koji će se konačno lakše odlučiti i za lajkovanje vaše stranice.

18. Označite druge stranice u vašoj objavi. Kada označite druge stranice, vaša se objava pojavi i na njihovom zidu te time privlači ne samo njihove vlasnike već i obožavatelje.

19. Kreirajte i podijelite infografiku s vašim čitaocima. Ovo je najčešće dijeljen vizualn način za prikaz informacija kojeg možete jednostavno izraditi koristeći razne alate na internetu.

20. Objavljujte korisne sadržaje. Ako vaše objave pomažu vašim čitaocima, nudeći im korisne savjete i informacije, vaši obožavatelji će biti skloniji lajkovanju i dijeljenju istih te će povećana angažovanost publike dovesti i do povećanja lajkova vaše stranice.

21. Komentarišite objave popularnih blogova unutar vaše grane djelatnosti ili interesa. Linkajte na svoju stranicu na Facebooku kad vas priupitaju za vaš URL.

22. Uključite videozapise u svoje objave na Facebooku. Prema posljednjim istraživanjima, videozapisi danas imaju veći doseg od objave samih fotografija.

23. Postavite dugme s nazivom „Lajkujte nas na Facebooku“ na vašu web stranicu i to na kraju procesa kupovine određenog proizvoda ili usluge. Zadovoljni korisnici koji su upravo uspješno izvršili kupovinu na vašoj stranici će vrlo rado lajkovati i vašu stranicu na Facebooku.

24. Pronađite partnera unutar svoje djelatnosti. Dogovorite se sa stranicom partnerskog biznisa da promovišete njihove objave, kao i oni vaše, kako biste međusobno povećali svoju publiku.

25. Uključite se u grupe na Facebooku koje se tiču vaše industrije i ponudite korisne savjete i ideje članovima. Ukoliko se čitaocima svide vaša mišljenja, velika je šansa da će odlučiti da saznaju više o vama, a time i o vašem poslovanju.

26. Pozovite vaše email kontakte na lajkovanje vaše stranice na Facebooku. Uključite link na svoju stranicu u potpis svojeg emaila i podstaknite svoje kontakte da se povežu s vama na društvenim mrežama.

27. Redovno objavljujte sadržaj na svojoj stranici. Neučestalo objavljivanje loše će izgledati u očima vaših čitalaca, koji će dobiti utisak da niste ozbiljni oko održavanja vaše stranice i kontakta s njima.

28. Dodajte link na svoju stranicu na Facebooku na sve marketinške materijale vašeg biznisa, od vizitki i letaka do oglasa na plakatima i u medijima.

29. Zamolite svoje zaposlene da lajkuju vašu stranicu. Na ovaj način, dostići ćete i njihovu publiku koja će sigurno rado lajkovati kompaniju u kojoj su zaposleni.

30. Pobrinite se da imate dugme za lajk i shareanje na svim vašim objavama na blogu. Kad vaši čitaoci lajkuju ili podijele vašu objavu, njihova aktivnost se pojavi i na stranicama novosti njihovih prijatelja na Facebooku, čime se povećava vidljivost vaše stranice.

Izvor: d4web

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *