Šta donosi Nacrt zakona o radu?

Dodajte komentar

Rješenjima koja su propisana u Nacrtu zakona o radu napravljen je pomak u odnosu na aktuelno zakonsko rješenje, smatraju u Uniji poslodavaca. Generalna sekretarka te poslovne asocijacije Suzana Radulović navela je da je u nacrtu ispunjeno nekoliko ključnih zahtjeva UPCG.

Ona smatra da će nakon javne rasprave biti predložen, a kasnije i usvojen dobar zakon.

“Kroz socijalni dijalog došli smo do nekih optimalnih rješenja, mogućih u ovom trenutku. Ima stvari kojima nijesmo zadovoljni, ali napravljena je ravnoteža, izašlo se u susret poslodavcima, uspjeli smo da unaprijedimo neke ključne stvari koje su nama bile značajne, a u nacrtu zakona ima i dosta kvalitetnih rješenja sa aspekta zaposlenih”, ocijenila je Radulović za Pobjedu.

Argumenti

Ministarstvo rada pozvalo je krajem prošle sedmice zainteresovane da se prijave za učešće na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o radu, koja će trajati najmanje do 15 septembra. Jedan od ključnih zahtjeva UPCG bilo je uklanjanje norme o nezastarijevanju potraživanja iz radnog odnosa. Nacrt zakona propisuje da će nakon četiri godine zastarijevati sva potraživanja.

“Uspjeli smo argumentima da Vladu i sindikate ubijedimo da smo u pravu. Naš zahtjev je bio da to budu tri godine, jer je to uglavnom praksa”, kazala je Radulović. Ona navodi da zaposleni imaju pravo da za tri godine aktivno traže zaštitu svojih interesa.

Lako do otkaza

Prema njenim riječima, u aktuelnom zakonu o radu je vrlo jednostavan postupak za otkaz ugovora o radu kod najtežih povreda radnih obaveza, dok se za lakše povrede radnih obaveza ,,maltene vodio čitav sudski postupak“.

“Zaposleni su izbjegavali da im se uruče akta kojima se pokreće disciplinski postupak. Tako se dešavalo da sam postupak za povredu radne obaveze, odnosno rok za njegovo pokretanje zastari zbog takvih zloupotreba zaposlenih. Nacrtom zakona je predviđeno da ukoliko poslodavac ne uspije da obavijesti zaposlenog o pokretanju disciplinskog postupka, isticanjem na oglasnoj tabli kod poslodavca u roku od osam dana smatraće se da mu je uručeno rješenje”, objasnila je Radulović i dodala da, saglasno konvenciji Međunarodne organizacije rada, zaposleni ima pravo na odbranu.

“To znači da zaposlenom mora da se omogući da se izjasni o upozorenju o povredi radne obaveze. Ostavljen mu je rok od 15 dana da se izjasni na navode upozorenja”, precizirala je Radulović. U Nacrtu zakona našao se još jedan od ključnih zahtjeva UPCG. Produžen je rok trajanja ugovora na određeno vrijeme na tri godine. U aktuelnom Zakonu o radu ugovor na određeno vrijeme sa istom osobom se mogao produžavati dvije godine.

Minuli rad

UPCG je tražila i da se uvećanje zarade po osnovu minulog rada vezuje za staž kod poslodavca kod kojeg trenutno radi, a ne na ukupan radni staž.

“Jer smatramo da ako neko ima 15-20 godina iskustva, on na osnovu toga ima bolju početnu poziciju u pregovorima sa novim poslodavcem i na račun tog iskustva ispregovaraće bolju zaradu i bolju poziciju”, smatra Radulović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *