Sezona je dobra na cijelom Mediteranu

Dodajte komentar

Grčke destinacije bilježe dvocifren rast avio/gostiju, u Crnoj Gori broj gostiju porastao je za gotovo petinu, blagi povratak zbog rasta ruskog tržišta bilježi Turska, osim Grčke i Italija se može pohvaliti porastom prihoda po sobi (RevPAR), koji raste i Egiptu zbog bolje ekonomske situacije. Nakon ekonomske krize i izbjegličke krize, Grčka ovog ljeta bilježi stabilan rast broja prometa na svojih 19 glavnih aerodroma, uz najveći porast na aerodromu Thessaloniki za čak 20,8 posto u drugom kvartalu, uz porast RevPAR-a za gotovo osam posto.

Broj dolazaka na aerodrome na lokacijama s resortima u Grčkoj u prosjeku je veći za 12,5 posto, a najbolje rezultate od 22,6 posto porasta dolazaka putem aviona ima Kos, a radi se uglavnom o stranim turistima. Hotelski sektor u cijeloj južnoj Evropi u prosjeku bilježi rast RevPAR-a za 8 posto u prvih šest mjeseci, a najveći skok bilježi Madrid s 18,6 posto, a po skoku prihoda prvaci na Mediteranu su Egipćani s porastom RevPAR-a u hotelima u Kairu za ča 87%.

Turska bilježi značajan oporavak prihoda od turizma u drugom kvartalu, s porastom od 8,7 %, a najveći rast imaju s ruskog tržišta, dok broj posjeta Evropljana i dalje pada (u maju 20 posto u odnosu na prošlogodišnji).

Italijanski turizam u prvoj polovini godine pokazuje značajan pomak kako u broju dolazaka, potrošnji turista i rezultatima poslovanja hotelskih kompanija. U drugom kvartalu broj noćenja u hotelima porastao je za 7,3%, uz 6,8-postotni rast broja putnika. Analize pokazuju 8-postotni rast RevPAR-a u prvih šest mjeseci, uz porast prihoda za 3% (6 milijardi eura). U Italiji očekuju rast i u julu te avgustu.

Turističkim rezultatima u prvoj polovini 2017. zadovoljni su i u Crnoj Gori, piše Poslovni dnevnik. U Crnoj Gori je u junu boravilo 130 hiljada turista, što je više od 19% više nego u istom periodu lani. “Iako još uvijek ne raspolažemo službenom statistikom za jul, na osnovu informacija od strane turističkih organizacija možemo reći da bilježimo blagi porast u odnosu na lani. Takođe, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, na današnji dan 4. avgusta u Crnoj Gori boravi preko 190 hiljada turista, što je za oko 10% više u odnosu na isti dan prethodne godine”, kazali su iz Ministarstva turizma.

Dodaju kako pozitivne trendove pokazuju i turistički parametri za prvih 6 mjeseci, tokom kojih je u Crnoj Gori u komercijalnom smještaju boravilo 349,276 turista, što je iznad 18% više u odnosu na prvih šest mjeseci prethodne godine, a ostvareno je 1,2 milion noćenja, odnosno više od 15% više nego lani.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *