Inovacije u plaćanjima: Unos PIN-a postaje suvišan

Redovi pred blagajnama trebalo bi da pripadaju prošlosti u najkraćem mogućem roku.

Prvi korak u tom smjeru bilo je uvođenje beskontaktne bankovne kartice, koja ne samo da pojednostavljuje proces plaćanja, nego ga značajno skraćuje. Na tome ne bi trebalo stati, kompanije kao što je Visa rade na daljim koracima na olakšavanju kupovine, izvještava list Standard. Novi korak je da je NFC tehnologija, na kojoj su zasnovana beskontaktna plaćanja, prebačena na tzv. nosive artikle. U slučaju Vise to su inteligentni satovi, koji se nazivaju Smart Satovi, ili samo prestenovi, kojima možete platiti bez kontakta na ATM terminalu. Prednosti ističe Kurt Tojner, menadžer za Visu u Austriji: „To su stvari koje su uvijek tu”.

Banke se takođe oslanjaju na gadgete u promovisanju bezgotovinskih plaćanja. Erste banka ima ATM kartični stiker koji može da da se zalijepi na vaš smartphone. Dakle, imate novčanik na telefonu  kuda god idete. Takođe narukvice – u početku samo u crnoj boji, sada se nude u nekoliko boja i stilova. Mikročipovi bankarskih kartica se stavljaju u te trake i od dodatka postaju novčanik na ručnom zglobu. S obzirom da je unos PIN -a eliminisan „svaka druga transakcija se obavlja bez dodira”, kaže Ertan Piskin, rukovodilac kartičnog poslovanja u Erste banci.

Budući da je ponašanje kupaca promijenilo, mijenjaju se i mediji putem kojih se može plaćati. U Bank Austria se uvijek oslanjate na telefon i imate bankarsku karticu u SIM kartici uključujući i digitalna rješenja za upravljanje finansijama na vašem mobilnom telefonu putem aplikacije. Na primjer, računi mogu biti transferisani na aplikaciju fotografijom automatski.

Raiffeisen takođe upotreblajva mobilne telefone kao mobilni novčanik. Od septembra novac može biti poslat sa telefona na telefon bez ulaska IBAN-a i BIC-a. Primalac dobija svoj novac, a uplatilac se odmah tereti. Ov je kreirano kako bi se olakšale isplate pojedinačnih ili zajedničkih računa u restoranima.

Usluge se često razvijaju u saradnji sa spoljnim partnerima, posebno tzv Fintech-ima. Isto je i u slučaju prvog Evropskog inovacijskog centra Vise u Londonu.  „Inovacije su često kupljene od start-upa”, kaže Tojner.

Fokus Visinih biometrijskih rješenja poput otiska prsta je da se ulazak PIN-a učini suvišnim. Iako su te procedure „puno lakše i sigurnije” mnogi ljudi još uvijek strahuju, kaže Tojner. Prema njegovim riječima, razvoj platnih transakcija je „ludilo”. Ali i odmah dodaje: „Ja sam oduševljen da je sve još uvijek moguće”.

Check Also

Mastercard i Voli u zajedničkoj akciji: 10% popusta za online kupce

Nakon uspješnog lansiranja online prodavnice voli.me u decembru 2020. i odličnih reakcija korisnika, kompanije Voli …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *