Preporuka za vikend: Zabava i gastro užitak u Kolašinu

Dodajte komentar

Za sve ljubitelji planine kolašinske prirodne ljepote nijesu nepoznanice, ali za one koji još uvijek nijesu osvojili neki od vrhova Bjelasice ili Komova, prošetali se nastarijom prašumom ili se provozali čamcem preko Biogradskog jezera, možda baš naredni redovi budu motiv da spakuju osmjehe i lijepo raspoloženje i vikend provedu u vazdušnoj banji – KolašINu.

Možda je i ples način da vas pokrenemo – u toku je Ljetnji tango – gotovo besplatan događaj za sve koji vole tango, planine, avanture i zabavu! Naučite osnove tanga ili unaprijedite do sad stečeno znanje, okušatje se na karaokama, opustite uz jogu, idete na biciklistične ture, jahanje konja… Događaj traje do 13.avgusta, a participacija po danu je 4e. Kolašin ima veliko srce i volju da sve ugosti, ali obavezna je rezervacija zbog velikog interesovanja.

Kada se pomene Kolašin, jedna od prvih asocijaja je svakako kačamak, gastro poslastica iz ovog kraja Crne Gore. Ali i civara – baš onakva kakvu je najbolje znala da zgotivi vaša baka.

Ako ste se uželjeli ovih speciliteta, koji vječito bude sjećanje na djetinjstvo, obavezno posjetite neki od restorana u Kolašinu. Osim domaće hrane, ostaviće jak utisak i gostoljubivost domaćina koji će se truditi da se osjećate kao kod kuće.

Upravo potvrdu za gore navedeno, navodimo i primjer: restoran koji po stažu možda jeste noviji, ali je od strane posjetilaca već prepoznat kao mjesto kom  se uvjek rado  vraćaju. Riječ je o restoranu “Viline vode”, utočištu  planinara i ljubitelja sportova na snijegu  zimi, i  kutku idealnom za bijeg od vrućine, kao i za relaksaciju  i prijatno druženje ljeti.  Nalazi se svega 2km od centra grada, a na putu je ka poznatom  ski centru – Kolašin 1450.

Specijaliteti domaće kuhinje, spremljeni od namirnica iz ovoga kraja, kao i moć bjelasičke viline vode, daće vam snagu za aktivnosti koje nudi jedna od najljepših crnogorskih planina – Bjelasica.

Dok budete uživali u ambijentu restorana koji odiše toplinom (možda zbog sjajnog spoja kamena i drveta ili zbog detalja na koje ćete naići  na skoro svakom koraku – gusle, kolijevke, stare skije…) ne propustite da probate specijalitet kuće – teletinu pripremljenu ispod sača.  Naravno u kombinaciji sa kačamakom ili civarom. 🙂

Sve to ne bi bilo potpuno bez nekog dobrog, starog vina ili domaće rakije, oko čijeg izbora ćete svakako imati pomoć ljubaznog domaćina.

Tu su i domaći sokovi kao i ukusni domaći kolači, koji će zasladiti kompletan doživljaj. Za najmlađe,  predviđen je kutak u vidu igrališta, ali je tu i mostić do ljetnjikovca, odakle će moći da hrane ribice u potoku.

Želimo vam prijatan vikend.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *