Da li bi trebalo da znate plate svojih kolega?

Dodajte komentar

Ukoliko ste zaposleni u privatnom sektoru, postoji velika vjerovatnoća da je vaša plata tajna i da je ne smijete dijeliti sa drugima. Ukoliko ste zaposleni u stranoj multinacionalnoj kompaniji vjerovatno vam i u ugovoru stoji stavka da ne smijete dijeliti ove povjerljive informacije sa kolegama kako biste izbjegli otkaz ugovora o radu.

Većina privatnika razlog za ovu diskreciju vidi u tome da je uvid u tudje plate najbrži način za podsticanje revolta kod zaposlenih baš iz razloga što bi odredjeni radnici nakon saznanja da kolega koji po njihovom mišljenju manje doprinosi razvoju kompanije ima veću platu pa nakon tog saznjanja traži povišicu.

Taj zahtjev ne mora uvjek biti opravdan pogotovo zbog toga što naš subjektivni osjećaj našeg doprinosa često nije u korelaciji sa realnim stanjem stvari i zbog činjenice da ponekad nemamo pravi uvid u to šta i koliko radi naš kolega.

Baš iz tog razloga kompanije pokušavaju da demotivišu radnike da dijele informacije o svojoj plati i svojim bonusima sa kolegama kako bi preventivno spriječile jačanje revolta.

Medjutim, pojavilo se zanimljivo istraživanje koje je sproveo osnivač kompanije Buffer App, Joel Gascoine, koje želi da dokaže da je povećanje transparentnosti ključ i da ono „hrani“ povjerenje, a povjerenje je temelj odličnog rada.

U sklopu ovog svog istraživanja, odlučio se za eksperiment u kome će plate u firmi biti javno dostupne svima, a temeljiće se na stvarnim vještinama, radnom iskustvu i godinama rada zaposlenog a ne na subjektivnim razlozima. Odlučio se da definiše platu u rangu od 70 hiljada do 158 hiljada za godinu dana po sljedećoj formuli:

Plata = vrsta posla x godine rada x radno iskustvo + lokacija (+10 hiljada dolara ili dodatna vrijednost)

Ova tema je izazvala veliku raspravu medju privatnicima. Protivnici ovog razmišljanja tvrde da ovo loše utiče na produktivnost i motivisanost zaposlenog kada otkrije da je manje plaćen on njegovog manje produktivnog kolege što sve loše utiče na moral firme.

Ovaj liberalan pristup podržavaju osobe koje smatraju da je za uspješno poslovanje neophodno da ne postoje tajne i da sve bude što je moguće transparentije. Upravo saznanje da ste slabije plaćeni bi trebalo da vam da dodatni motiv da se pokažetei dokažete šefu da zaslužujete više.

Vrijeme će pokazati da li će rezulati ove studije dati zadovoljavajuće rezulate ali je u svakom slučaju ovakav ekspriment u firmama tempirana bomba sa kojom treba biti veoma oprezan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *