“Zlatna groznica” u Hrvatskoj

Dodajte komentar

U Hrvatskoj vlada zlatna groznica, najviše se traže dukati, ali sve su popularnije i poluge od 100 i 250 grama, piše zagrebački Jutarnji list.

Najveći hrvatski trgovac zlatom, kompanija Auro Domus iz Kastva koja drži oko 50 odsto tržišta, u prvoj polovini ove godine prodao je investicionog zlata i srebra u vrijednosti od 30,2 miliona kuna (4,08 miliona eura).

To je, ističu u toj firmi, porast od 83 odsto ili gotovo dvostruko više nego u istom periodu prošle godine kad su ostvarili prihod od 16,5 miliona kuna. To je dokaz da potražnja za investicionim zlatom u Hrvatskoj i dalje raste, odnosno da ga Hrvati kupuju više nego ikad prije, navodi Jutranji.

Lani je Auro Domus prodao zlata u vrijednosti od oko 40 miliona kuna (5,4 miliona eura), ali je istovremeno čak četiri puta više zlata otkupio od građana.

S obzirom na to da je prodaja zlata u stalnom porastu, u Auro Domusu očekuju da će se takav trend nastaviti, te da će do kraja godine dostići 60 miliona kuna (8,1 milion eura).

Najveći su interes kupci pokazali za dukate čija se vrijednost, u zavisnosti od veličine, kreće od oko 1.100 do 4.000 kuna (148 – 540 eura), kao i za zlatnike od unce vrijedne oko 9.000 kuna (1.200 eura), ali ima i sve više onih koji traže zlatne poluge od 100 i 250 grama sa cijenom od 27.000 kuna pa do gotovo 70.000 kuna.

Najvrjedniji proizvod im je zlatna poluga teška kilogram, koja košta do 280 hiljada kuna (37.800 eura), u zavisnosti od trenutne cijene zlata na svjetskom tržištu.

U zapadnoeuropskim zemljama trgovci od građana godišnje otkupe podjednake količine lom zlata koliko im i prodaju zlatnika i poluga, odnosno investicionog zlata. U Hrvatskoj je otkup i dalje mnogo veći, ali razlika je sve manja.

Kupovina zlata kao investicija u Hrvatskoj je poprilično nova pojava koja je smisao dobila tek 2014. godine kada je, ulaskom u EU, hrvatsko zakonodavstvo usklađeno s evropskim, prema kom se na trgovinu zlatom više ne obračunava PDV i takse. Time je cijena zlatnika i poluga pala za oko 40 odsto. Fizička lica ne plaćaju ni porez na prihod od prodaje zlata. Kupljeno investiciono zlato se u svakom trenutku može unovčiti. Tako se unca zlata prodaje za oko 9.000 kuna, a otkupljuje za oko 8.300 kuna, piše Jutarnji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *