UniCredit povećao neto dobit u drugom kvartalu na 945 miliona eura

Dodajte komentar
Italijanski bankarski div UniCredit u četvrtak je izvijestio da mu je neto dobit u drugom kvartalu 2017. godine u uporedbi s godinom ranije uvećana za gotovo 3,2 posto, na 945 miliona eura, uz podršku nižih rezervacija za loše zajmove.

Ukupni prihodi UniCredita u drugom su tromjesečju smanjeni za osam posto prema istom razdoblju prošle godine, na 4,86 milijardi eura, izvijestili su iz najveće italijanske banke po imovini.

Pad prihoda uglavnom se pripisuje nižim prihodima od trgovanja, koji su smanjeni za 46 posto u uporedbi s istim razdobljem godine ranije, na 462 miliona eura.

Na visinu neto dobiti u istom razdoblju prošle godine povoljno su uticali niži troškovi i jednokratne stavke, uključujući 216 miliona eura kapitalnog dobitka od UniCreditove prodaje udjela u kartičarskoj kompaniji Visa Europe, napominju nadalje u poslovnom izvještaju.

“Ovom kvartalu pogodovalo je ekonomsko okruženje koje je podsticajno u Evropi”, kratko je komentarisao poslovne rezultate izvršni direktor Jean Pierre Mustier i dodao da zajmodavac takođe počinje ubirati koristi od interne reorganizacije.

U decembru 2016. godine italijanska banka je objavila da u sklopu restruktiriranja planira prodati nove dionice, ukinuti hikjade radnih mjesta i smanjiti značajan dio loših zajmova. U februaru je UniCredit dovršila 13 milijardi eura vrijednu emisiju, ključne okosnice plana za osnaživanje svojih finansija i podizanje profitabilnosti.

UniCredit je prošlog mjeseca potpisao konačni sporazum s Pacific Investment Managementom (Pimco) i Fortress Investment Groupom o prodaji 18 milijardi eura loših zajmova.

Na ime rezervacija za pokriće potencijalnih gubitaka po nenaplativim odnosno teško naplativim zajmovima, UniCredit je u drugom kvartalu izdvojio 564 miliona eura, nasuprot 884 miliona eura rezervacija u istom razdoblju prošle godine, pokazao je poslovni izvještaj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *