Hrvatske vancarinske barijere podigle buru u regionu

Samit predstavnika Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom najnovije odluke Hrvatske o vancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda, biće održan u ponedjeljak, 7. avgusta, u Sarajevu, nezvanično saznaje N1. Danas su, tim povodom, uputili zajednički dopis Evropskoj komisiji.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih. Ove mjere će se odraziti na zemlje iz regiona koje nisu članice Evropske unije, prije svega Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se gaji na ovim područjima i izvozi iz Srbije.

Srbija je već najavila da će od Evropske komisije tražiti da se preispita ova odluka hrvatskih vlasti, a potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić potvrdio je za N1 da su zemlje regiona poslale zajednički dopis Evropskoj komisiji zbog odluke Hrvatske.

Ove mjere nisu u duhu i formi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Slijedom tih njihovih mjera, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo uputili dopis i apel Evropskoj komisiji, na ruke generalnog direktora za pitanje trgovine, u kojem smo tražili da se zaustavi nekorektno ponašanje onih koji donose ovakva pravila. Jutros smo taj zajednički dopis uputili. Smatramo da će se nešto postići, kazao je Bojić.

U pismu upućenom EK, navdeno je da ova jednostrana netarifna barijera direktno utiče na dugoročne trgovinske sporazume za izvoz voća i povrća u Hrvatsku, koje imaju dobavljači iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Shodno tome, proizvođači i trgovci iz ovih zemalja van EU, koji su u procesu pristupanja EU, stavljeni su u neravnopravan položaj tako što se značajno povećava konačna cijena predmetnih proizvoda.

Upozoravaju i da ta “izuzetno štetna mjera” nije u duhu formulacije i smisla SSP-a – Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i predmetnih zemalja.

– Željeli bismo da vas upozorimo da uzmete u obzir da donošenje ovog pravilnika ozbiljno ometa trenutni režim slobodne trgovine između naših zemalja i EU i stvara značajnu ekonomsku štetu. Nadamo se da ćete preduzeti sve moguće korake u vašoj nadležnosti kako biste pomogli u riješavanju ovog pitanja, u duhu principa slobodne tržišne ekonomije i spremnosti EU da doprinese ekonomskim reformama u referentnim zemljama i dubljoj ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana u cjelini”.

U zajedničkom dopisu ističe se i da uvođenje ovakvih barijera u trgovini usporava poslovnu saradnju između regiona i EU, a posebno sa Hrvatskom. Istovremeno, kako je navedeno, takve jednostrane mjere rezultiraju prekidanju trgovinskih lanaca vrijednosti koji nam svima koriste, tako što nas čine konkurentnijim na domaćem, ali i evropskom jedinstvenom tržištu, te predstavljaju kamen temeljac ekonomskog razvoja regiona na njegovom putu ka EU.

Indikator.ba

Check Also

Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju

Fiskalna pozicija Crne Gore, koja je bila pogoršana i prije korona virusa, zbog velikih infrastrukturnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *